• Home
  • Nga Media
  • Lajmet
  • Avokatët: Lëvizja Gylen nuk ka lidhje me çështjen "Zarrab" në SHBA

Avokatët: Lëvizja Gylen nuk ka lidhje me çështjen "Zarrab" në SHBA

Avokatët e studiuesit musliman turk në SHBA Fethullah Gylen, thanë të martën se lëvizja Gylen nuk ka asnjë lidhje me rastin e biznesmenit iranian-turk Reza Zarrab në SHBA.

Në një deklaratë nga llogaria @ fgulenav Twitter të martën, avokatët e Gylenit kanë thënë se qeveria e Partisë për Drejtësi dhe Zhvillim (AKP) nën sundimin e Presidentit turk Recep Tayyip Erdoğan dhe raportet e lajmeve në mediat pro-Erdogan synojnë ta lidhin çështjen e tregtarit të arit Reza Zarrab, me lëvizjen Gylen. Çështje e cila është realizuar nga Gjykata Federale Amerikane.

Avokatët e Gylenit thanë se: “Lëvizja Gylen është një lëvizje civile që përfshin vlerat universale njerëzore dhe sundimin e ligjit dhe qëndrimi i saj i vetëm në lidhje me procesin gjyqësor në Turqi apo në çdo vend në botë, kërkon një gjykim sipas Deklaratës Universale dhe Konventa Evropiane për të Drejtat e Njeriut. Përveç kësaj, nuk mund të ketë asnjë pritshmëri apo kërkesë”.

Reza Zarrab, një tregtar ari turko-iranian, ndalimi i tij në Manhatan ka tërhequr kritika të ashpra nga presidenti Erdoan, është pranuar fajtor dhe ka bashkëpunuar me autoritetet amerikane, ka deklaruar një prokuror federal në gjykatë të martën, sipas një raporti nga New York Times.

Zarrab, ishte i dyshuari kryesor në një hetim të madh korrupsioni, i cili gjithashtu kishte inkriminuar ministrat e kabinetit dhe anëtarët e familjes së Presidentit Erdoğan, të bërë publike në dhjetor 17/25/2013. Prokurorët turq akuzuan Zarrab dhe zyrtarë të lartë turq në përfshirjen për lehtësimin të iranianëve transfertat e parave nëpërmjet kontrabandës së artë, sipas dokumenteve të rrjedhura në kohën e treguar.

Presidenti Erdogan, atëherë kryeministër, e hodhi poshtë atë hetim si një përpjekje grushti shteti të orkestruar nga armiqtë e tij politikë. Disa prokurorë turq u hoqën nga çështja, hetuesit e policisë u riemëruan dhe hetimi më vonë u anullua.

Megjithatë, 9 vetë duke përfshirë Zarrab, Zëvendësdrejtori i Përgjithshëm i Halkbank të Turqisë Mehmet Hakan Atilla, Ministri turk i Ekonomisë Mehmet Zafer Çaglayan dhe ish-Menaxheri i Përgjithshëm i Halkbank Suleyman Aslan janë akuzuar penalisht për komplot duke shkelur sanksionet e Shteteve të Bashkuara kundër Iranit në rastin në Nju Jork.

Pin It
  • Publikuar më .
© 2024 Faqja e internetit të Fethullah Gylenit . Të gjitha të drejtat të rezervuara, Faqja zyrtare në gjuhen shqipe e mendimtarit Fethullah Gylen.
fgulen.com, është faqja zyrtare e mendimtarit Fethullah Gylen.