I samo Mi znamo one koji su vam prethodili, i samo Mi znamo one koji će poslije doći. (Al-Hidžr, 24)

وَلَقَدْ عَلِمْنَا الْمُسْتَقْدِمِينَ مِنكُمْ وَلَقَدْ عَلِمْنَا الْمُسْتَأْخِرِينَ
I samo Mi znamo one koji su vam prethodili, i samo Mi znamo one koji će poslije doći. (Al-Hidžr, 24)

Dok spomenuto znanje o onima koji su prethodili i onima koji će poslije doći ukazuje na Allahovu moć, ovaj ajet, s druge strane, ističe i Njegovu Jednost, zato što je Onaj ko je stvorio prošlost isti Onaj koji stvara ili će stvoriti budućnost. Mislima se, dalje, nameću slijedeća zapažanja vezana uz znanje o onima koji su prethodili i onima koji će poslije doći:

Allah zna one koji su prethodili dolaskom na ovaj svijet, počevši, npr., od vremena Adema, a.s., a zna i one koji su dolazili nakon njega.

On zna one koji su prethodili u vezi s ulaskom u islam, a zna i one koji su poslije došli.

Zna one koji su prednjačili u redovima na namazu, a zna i one koji su kasnili.

Zna početke naših života, a zna i njihove završetke. Zna atome u našim organizmima, gene, trenutno stanje, te zna kako ćemo se u mezaru pretvoriti u truhle kosti koje se raspadaju.

Ako bismo navedeno htjeli opisati najpotpunijim izrazom, rekli bismo: Mi znamo one iz prvih redova u pogledu vjerovanja, islama, dobročinstva, kao i one iz redova koji kasne, koji se spotiču u svim područjima.

Ima onih koji su to dalje razrađivali i zalazili u detalje o ovim pitanjima tako da su došli i do onih koji rano idu u džamiju, odnosno onih koji stižu u prve redove na namazu, kao i do onih koji kasnije polaze u džamiju, odnosno onih koji stižu u posljednje redove.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2020 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.