A Semudu smo poslali brata njihova Saliha. (An-Naml, 45)

وَلَقَدْ أَرْسَلْنَا إِلَى ثَمُودَ أَخَاهُمْ صَالِحًا
A Semudu smo poslali brata njihova Saliha. (An-Naml, 45)

Odmah nakon kazivanja o Sulejmanu, a.s., kazivanje o Semudu je u Kur’anu postavljeno zbog slijedećih razloga:

1) Oni su istinski dobro poznavali narod Semud;

2) Može se pretpostaviti i da su znali razmjere snage naroda Semud, a to je druga strana pitanja koja ima značaj sa stanovišta utjecaja na Sulejmanov, a.s., narod;

3) Kao što je narod Orarto uslijedio nakon naroda Irim, može se pretpostaviti i da je narod Semud uslijedio nakon Sulejmanovoga, a.s., naroda;

4) Vjerovatno su sličnost u ponašanju i narav dva navedena naroda razlog što se spominju zajedno.

Iako se sukob između onih koji su se odazivali poslanicima i onih koji su ih negirali, dok su pozivali zajednice, ponavljao tokom historije [...a oni se podijeliše u dvije skupine koje su se međusobno prepirale (An-Naml, 45)], postoji jedna linija dodira između velike struje zalutalosti koja se pojavila među zavedenima nakon Sulejmana, a.s., i zastranjivanja naroda Semud i njihovog lutanja. Na poziv Saliha, a.s., koji je uputio svome narodu: Zašto tražite da vas stigne kazna prije nego što se pokajete? (An-Naml, 46), odgovor naroda je bio: Mi smatramo hrđavim predznakom tebe i one koji su s tobom (An-Naml. 47). Tako su mu odgovorili i nastavili putem u zabludu.

Ovakva reakcija, odnosno tvrdnja rečena je ranije Musau, a.s., tokom historije sinova Israilovih, a ponavljana je i u sklopu suprotstavljanja brojnim vjerovjesnicima i poslanicima, kao što je bio Isa, a.s., kome su rekli: “Mi slutimo da nam nesreću donosite...” (Ya sin, 18). Pored navedenih, ima i drugih brojnih sličnosti među vidovima zastranjivanja, zasnovanih na ugnjetavanju, despotizmu, širenju nasilja, fanatizmu, zahtijevanju nadnaravnosti kao dokaza, pa i zahtijevanju da se Uzvišeni Allah vidi golim okom.

Kur’an časni sadrži zapise o svim narodima koji su odbijali poslušnost svojim poslanicima, jednom po jednom, onako kako su, jedan za drugim, stizali u raznim razdobljima, a ovaj dio poglavlja ilustruje jedan takav primjer.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2022 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.