I svakom čovjeku ćemo ono što uradi o vrat privezati, a na Sudnjem danu ćemo mu knjigu otvorenu pokazati. (Al-Isra’, 13)

وَكُلَّ إِنسَانٍ أَلْزَمْنَاهُ طَآئِرَهُ فِي عُنُقِهِ وَنُخْرِجُ لَهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ كِتَابًا يَلْقَاهُ مَنشُورًا
I svakom čovjeku ćemo ono što uradi o vrat privezati, a na Sudnjem danu ćemo mu knjigu otvorenu pokazati. (Al-Isra’, 13)

Ovaj ajet podsjeća čovjeka na izgled osuđenika na smrt kome je o vrat obješena presuda o vješanju s iznesenim razlogom osude, dok ga vode prema vješalima. U tumačenju ovog ajeta može se istaknuti nekoliko zapažanja:

Spomenuta knjiga otvorena metaforički predstavlja djelo čovjeka. Kako stoji u Vjerovjesnikovim hadisima, knjiga se čovjeku prikazuje u obliku čovjeka lijepog lica ako su mu djela dobra, a u obliku čovjeka ružnog lica ako su mu djela ružna.

Ako Uzvišeni Allah želi otkriti nedostatke nekog Svoga roba, odnosno kazniti ga zbog nekoga grijeha koji je počinio, u skladu s onim što propisuje pravda, objesi mu knjigu djela o vrat i otkrije njegove tajne. Ako to, pak, kod nekog roba želi sakriti, prekrije i njega i njegove grijehe, nikome ih ne pokazuje.

S druge strane, kaže se da je ta knjiga, obješena o vrat čovjeka, njegova savjest koja se od njega nikad ne odvaja. Ono što se trajno u dubini duše osjeća pokazuje se, kako se u općeprihvaćenim izrazima objašnjava, kao “mirna savjest” (راحة الضمير) ili “nemirna savjest” (عذاب الضمير), u skladu s onim koliko je radio dobra ili zla.

Ukratko, sudbina čovjeka, spletena s njegovom relativnom slobodnom voljom, kao i njegova sreća i sprega duše i tijela, povezani su kao što je sjenka povezana s tijelom. Sve mu je obješeno o vrat, natovareno na ramena i bit će ishodište opuštenosti i radosti, ili izvor patnji i bolova koji se od njega ne odvajaju, koji će se na Sudnjem danu pokazati kao zapisnik i kao knjiga, koji se pred njega stavljaju s napomenom: Čitaj knjigu svoju, dosta ti je danas to što ćeš svoj račun polagati! (Al-Isra’, 14). Ko svoju knjigu čita svakodnevno i po njoj sebi polaže račun, na Sudnjem danu će biti okrenut prema Džennetu i zadovoljstvu Uzvišenog Allaha. Bit će miran i bezbrižan jer je račune polagao na ovom svijetu. Dotle, onaj ko se zapuštao, na Sudnjem danu će biti zaprepašten i reći će: Kamo sreće da mi knjiga moja ni data nije i da ni znao nisam za obračun svoj! (Al-Haqqa, 25-25).

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2020 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.