Ako se budete klonili velikih grijehova, onih koji su vam zabranjeni... (An-Nisa’, 31)

إِن تَجْتَنِبُواْ كَبَآئِرَ مَا تُنْهَوْنَ عَنْهُ نُكَفِّرْ عَنكُمْ سَيِّئَاتِكُمْ وَنُدْخِلْكُم مُّدْخَلاً كَرِيمًا
Ako se budete klonili velikih grijehova, onih koji su vam zabranjeni, Mi ćemo prijeći preko manjih ispada i uvest ćemo vas u divno mjesto. (An-Nisa’, 31)

Prilikom razmatranja ovoga časnog ajeta obično se navodi i slijedeći hadis: “‘Klonite se smrtnih grijeha’. Pitaju: ‘Allahov Poslaniče, koji su to grijesi?’ On odgovara: ‘Mnogoboštvo (širk), crna magija (sihr), ubijanje čovjeka koga je Allah zabranio osim na pravdi, uzimanje kamata, prisvajanje imovine siročeta, bježanje s bojnog polja i potvaranje udatih neopreznih vjernica’”.

Mi se ovdje želimo ukratko zadržati na sintagmi “bježanje s bojnog polja” koja se pojavljuje u navedenom časnom hadisu. Ona znači “okrenuti se na petama” i pobjeći za vrijeme okršaja i borbe. To je pravo značenje “izbjegavanja borbenog okršaja”.

Dalje, to znači da se borba, ukoliko dugo traje u području misli, ne kao vatren fizički okršaj, već kao hladni rat čije su poprište kultura, odgoj, prosvjeta, politika, umjetnost, itd., tiče svakog vjernika. Zato se na vjernika koji se povuče, npr., s nekog od tih različitih važnih poprišta na kojima se okršaj odvija u naše vrijeme, pa se zatvori u sebe, makar bilo i s namjerom da se duhovno usavršava, može mahom primijeniti poruka ovoga Vjerovjesnikovog hadisa; može se označiti kao grješnik.

Ako kod nekoga postoji svijest o neophodnosti takve dužnosti i poziva, pa se okrene na petama tokom okršaja, kakve god vrste on bio, nema sumnje da je vinovnik time počinio veliki grijeh. Povrh toga, ovakav postupak slabi duh morala na islamskom frontu, raduje neprijatelja i daje mu duhovni podsticaj, a to je jedan dodatni grijeh.

Kad se ostave ti veliki grijesi koji vode u propast, od kojih smo ukratko predstavili samo jedan, Uzvišeni Allah obećava oprost prijestupa koji nisu počinjeni s voljom, namjerom, oprost grijeha koji se ne smatraju velikim. To se smatra Božanskim čišćenjem i ostvarenjem prava na sretno življenje tokom zagrobnog života i života na budućem svijetu, stremljenjem ka zadovoljstvu iz šetnje po perivojima Dženneta i zadovoljstvu i sreći iz gledanja ljepote Uzvišenog Allaha.

Naravno, junaci koji znaju kako se suzdržati od grijeha ući će “u divno mjesto”, kao vojskovođe pobjednici. S istim mirom će ući i u zagrobni život, a s istim mirom, radošću i zadovoljstvom ući će i u Džennet i gledati Božanske ljepote. Ući će zato što se borba na putu nezapadanja u grijehe potpuno izjednačava s borbom na putu činjenja dobra i dobrobiti. Ako u obzir uzmemo negativne i pozitivne strane djela kao jednu njihovu dimenziju, tada odlučnost u objema stranama, tj. u činjenju dobra i klonjenju zla, predstavlja veliki uspjeh i čovjeka brzinom projektila dovodi u zasluženi udobni život na budućem svijetu.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2022 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.