One koji ne vjeruju u dokaze Naše Mi ćemo sigurno u vatru baciti... (An-Nisa’, 56)

إِنَّ الَّذِينَ كَفَرُواْ بِآيَاتِنَا سَوْفَ نُصْلِيهِمْ نَارًا كُلَّمَا نَضِجَتْ جُلُودُهُمْ بَدَّلْنَاهُمْ جُلُودًا غَيْرَهَا لِيَذُوقُواْ الْعَذَابَ إِنَّ اللّهَ كَانَ عَزِيزًا حَكِيمًا
One koji ne vjeruju u dokaze Naše Mi ćemo sigurno u vatru baciti; kad im se kože ispeku, zamijenićemo im ih drugim kožama da osjete pravu patnju. Allah je, zaista, silan i mudar. (An-Nisa’, 56)

Prilikom tumačenja ovog ajeta, opisivanja strahote i težine džehennemske kazne, većina komentatora navodi Vjerovjesnikov, s.a.v.s., časni hadis koji prenosi Ibn Umer, r.a.: “Stanovnici vatre bit će uvećanih tijela, tako da će razdaljina između uha i ramena jednom od njih biti sedam stotina godina. Debljina njihove kože bit će sedamdeset aršina, a zub jednog od njih bit će poput brda Uhud”.

Opći okvir ovom hadisu je opis džehennemske kazne i položaj onih koji se izlažu kazni. Nama se čini da je razumijevanje ovog hadisa moguće i na slijedeći način: Čovjek se razvija i duhovno se uspinje; neko u svome namazu, npr., uživa deset puta više od nekoga drugog. Dakle, njegov osjećaj uživanja je mnogo napredovao. Ista pojava je prisutna i u osjećanju bola. Osoba kod koje je ta pojava istančana pati i zbog najbanalnijih stvari, pati od nesanice, a pred oči mu mrak pada i kad ga zaboli zub. Zato je najčasniji poslanik, s.a.v.s., rekao: “Ja trpim bol koliko vas dvojica zajedno.”

Dakle, kao što se bol pojačava sa starenjem, tako će se, na budućem svijetu, osjećaj patnji u Džehennemu pojačavati porastom tijela. Zbog raznih razloga i višestrukog smisla, moglo bi se i ovako pretpostaviti. Pojava porasta tijela zbog grijeha i prijestupa, do dimenzija brda, kao i narastanje grijeha u zavisnosti od razmjera širine duše, da bi čovjek podnosio kaznu, nije nešto što se kosi s razumom. Kapacitet Božijeg znanja, moći i volje obuhvata sve; može sve ostvariti u svako vrijeme i na svakome mjestu.

Mi utočište tražimo u Beskrajnoj Milosti i Boga molimo da nas Njome obuhvati, da s nama postupi u skladu s tom Beskrajnom Milošću.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2022 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.