Poruka u povodu terorističkih napada 11. septembra

Poruka u povodu terorističkih napada 11. septembra

Želio bih biti krajnje jasan: svaka teroristička aktivnost, svejedno ko je vršio i s kojim ciljem, jeste najveći udarac miru, demokraciji i humanitetu. Zbog toga niko – a pogotovo musliman – ne može opravdati nijednu terorističku aktivnost. Teror nema mjesta u traganju za ostvarenjem nezavisnosti ili oslobođenja. Teror je oduzimanje života nedužnim ljudima.

Čak i kada, na prvi pogled, takav čin nanosi štetu meti, svaki teroristički akt u konačnici donosi veću štetu teroristima i njihovim pomagačima. Ovaj posljednji teroristički čin, koji je najkrvaviji i za svaku osudu, daleko više je od napada na Sjedinjene Američke Države – to je napad na svjetski mir kao i na univerzalne demokratske i humanističke vrijednosti. Oni koji su izvršili ovo zvjersko djelo mogu se s pravom smatrati najbrutalnijim ljudima na svijetu.

Dozvolite mi da vas još jednom uvjerim da islam ne opravdava teror ni u kakvom obliku. Terorizam se ne može koristiti za postizanje islamskih ciljeva. Nijedan terorist ne može biti musliman, niti ijedan istinski musliman može biti terorist. Islam traži mir, a Kur'an od svakog istinskog muslimana zahtijeva da bude simbol mira i da radi na održavanju temeljnih ljudskih prava. Ako jedna lađa nosi devet kriminalaca i jednu nedužnu osobu, islam ne dopušta da se ta lađa potopi da bi se kaznilo devet kriminalaca; jer ko bi to učinio, on bi povrijedio prava jedne nedužne osobe.

Islam respektira sva pojedinačna prava i vrlo jasno kaže da nijedno od njih ne može biti povrijeđeno, čak ni kada bi to bilo u interesu zajednice. Kur'an obznanjuje da onaj ko bespravno oduzme život jednoj osobi – kao da je poubijao sve ljude svijeta, a onaj ko spasi život jednoj osobi – kao da je spasio cijelo čovječanstvo. Štaviše, poslanik Muhammed je rekao da je musliman onaj koji ne nanosi štetu drugima ni svojim rukama ni svojim jezikom.

Ja strogo osuđujem ove posljednje terorističke napade na Sjedinjene Američke Države. Ti napadi zaslužuju samo osudu i prijezir, i njih mora osuditi svaka osoba na svijetu. Apeliram da svi ostanemo mirni i odmjereni. Prije nego što američki lideri i narod odgovore na ovaj gnusni napad iz svoje opravdane ljutnje i boli, dozvolite mi da kažem da oni moraju razmišljati o tome zašto se takav strašan događaj dogodio i da svi moramo razmotriti kako da slične tragedije budu izbjegnute u budućnosti. Oni, također, moraju biti svjesni činjenice da ozljeđivanje nedužnih masa da bi se kaznila mala grupa okrivljenih nikome ne donosi korist; prije će takve akcije samo ojačati teroriste, hraneći ih postojećom ozlojeđenošću i dajući im povoda za još više takvih nedjela i nasilja. Molim vas da upamtite da teroristi predstavljaju ekstremno malu grupu u svakom društvu ili religiji. Pokušajmo da se što bolje upoznamo i da jedni druge bolje razumijemo, jer samo kroz međusobno razumijevanje i poštivanje možemo spriječiti ovakvo nasilje u budućnosti.

Osjećam bol američkog naroda iz dna svoga srca, i uvjeravam ga da se molim Svemogućem Bogu za nedužne žrtve, molim Ga da njihovim voljenim i ostalim Amerikancima podari neophodno strpljenje da izdrže ovaj bol.

Koristim se ovom prilikom da još jednom svima vama pošaljem izraze svoga poštovanja.

M. Fethullah Gulen je objavio ovu poruku odmah nakon terorističkih napada 11. septembra / rujna da bi osudio i ove kao i sve druge napade te vrste.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2021 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.