Dijete

Dijete u odnosu na čovjekovo potomstvo predstavlja ono što je sjemenka u odnosu na produženje vrste i roda za voćku. Narodima koji zanemaruju svoju djecu suđeno je da propadnu, dok će narodi koji su prepustili svoju djecu strancima i ostavili ih pod utjecajem stranih sistema obrazovanja vrlo brzo izgubiti svoj identitet.

* * *

Naša današnja djeca za 30-40 godina bit će najutjecajniji, najaktivniji i najproduktivniji dio našeg društva. Oni koji na djecu gledaju s potcjenjivanjem i omalovažavanjem trebalo bi da shvate dosege svog omalovažavanja jednog od važnih elemenata ovog naroda i da se postide zbog toga.

* * *

Za zlo koje danas vidimo kod naših generacija, nepostojanje kompetencija kod nekih naših rukovodilaca i nedaće koje živi naš narod... - odgovorni za ove probleme jesu naši rukovodioci od prije 30 godina. Sadašnji odgovorni za odgoj i obrazovanje bit će odgovorni za svaki problem i nesreću, ali isto tako i za svaku vrlinu i dobro u budućnosti.

* * *

Svaki narod koji želi osigurati svoju budućnost treba usmjeriti dio svoje pažnje ka odgoju i razvoju svoje djece koji će u budućnosti biti njegovi ljudi umjesto rasipanja svojih snaga i godina na sve strane. Iako će mnogi tu i tamo uloženi napori biti uzaludni, ipak svaki napor uložen u odgajanje budućih generacija bit će izvorom čije dobro neće presušiti.

* * *

Zlikovci, pijanice, anarhisti i konzumenti raznih opojnih sredstava koji se sada smatraju sramotnom mrljom na čelu naroda su oni čiji je odgoj zanemaren kada su bili djeca. Pred našim sadašnjim nemarom ne znam da li razmišljamo o karakteru generacije koja dolazi i koja će sutra ispuniti naša dvorišta i ulice?!

* * *

Narodi koji su napredni u tehnici i tehnologiji neće dominirati u budućnosti. Ova dominacija će biti u rukama onih naroda koji se brinu o instituciji braka i porodice i koji uspijevaju u podizanju svojih mlađih generacija na nivo istinske ljudskosti. Narodima koji ne posvećuju pažnju instituciji braka i rađanja niti se brinu o odgajanju potomstva u duhu svoje filozofije i orijentacije odgoja suđeno je rastakanje i raspadanje zubom vremena koji je bez milosti.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2022 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.