Ibadet

Ibadet je pojam koji najbolje izražava odnos u kome je Allah, dž.š., Onaj kome se pokorava (Ma’bud), a čovjek taj koji je pokoran (abd), kao i uspostavljanje veze između pokorne osobe (abda) i Boga u okviru relacije stvorenja i Stvoritelja.

Ibadet jeste zahvalnost čovjeka za brojne i neizmjerne blagodati, kao što su: postojanje, život, osjećaj, spoznaja, vjerovanje...itd. Nepokornost, čak i ako nije apsolutno i potpuno sljepilo, jeste, u svakom slučaju, gruba nezahvalnost.

* * *

Ibadet je put sjedinjenja. Pravila ponašanja ovog sjedinjenja postavio nam je Allah, dž.š., da bismo putem njih kroz vjerovanje stigli do sreće ovoga i budućega svijeta. Oni koji nisu nabasali na ovaj put i koji nisu usvojili ova pravila ponašanja nikada neće moći stići do Allaha, dž.š.

* * *

Ibadet je najsigurniji i najpouzdaniji put da se sa srcem čovjeka stigne u zonu Najveće Poznate Istine, teoretski - do stepena “Izvjesne Istine” (Hakkul-jekin). Kada osjećaj uzleti na krilima straha i poštovanja radi traganja za “Izvjesnošću”, čovjek stiže na svakoj stanici ovoga puta do novog i drukčijeg sjedinjenja.

* * *

Veliki broj onih čija su srca i duše zatvoreni pred realnošću provode svoje živote iza teoretskih i spekulativnih pitanja. Čak, kada bi svoje živote proveli u okrilju najrječitijeg i najelokventnijeg objašnjenja, oni ne bi mogli zabilježiti napredak ni za jedan pedalj.

* * *

Ibadet je izdašni, blagoslovljeni izvor za višestrano jačanje dobra, ljepote, iskrenosti i mišljenja kod čovjeka, magični eliksir koji popravlja hirove duše i njezine loše nagone pa je čini poput meleka. Osoba koja se svakodnevno više puta razmišljanjem i spominjanjem Allaha, dž.š., okreće ovom izvoru jeste osoba koja je odlučna da ide putem savršenog čovjeka (el-insanul-kamil) i ona je naišla na sklonište koje će je sačuvati od šejtanskih intriga.

Ibadet je aktivnost razvijanja melaiketske supstance koja postoji u duši čovjeka da bi bio podesan za Džennet, i aktivnost nadvladavanja animalnih nagona. Kao što su se već od jučer pa do danas pojavile brojne osobe koje su nadmašile i pretekle meleke svojim ibadetom, tako i broj onih koji su se skotrljali u najniže nizine zbog toga što nisu bile u ibadetu nikada nije zanemariv.

* * *

Najvrjedniji ibadet jeste spoznaja Allaha, dž.š., ljubav prema Njemu i biti koristan ljudima, a kao na vrhunac ovoga ukazuje se na sjedinjenje savjesti koja konstantno traga za Allahovim, dž.š., zadovoljstvom u duhu pravila: Ti idi Pravim Putem, kao što ti je naređeno... (Hud, 112) Istinski vjernik jeste onaj koji uvijek traga za Istinom!

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2024 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.