Iskre mudrosti

Pogrešno je suprotstavljati se većini, ali pod uvjetom da većina zastupa istinu i pravdu, u protivnom, pogrešno je slagati se s njom. Kao što se suprotstavljanje mišljenju inžinjera u vezi s bolesnikom ne smatra greškom, ne smatra se greškom ni neprihvatanje mišljenja ljekara u vezi s finansijama građevina i razvojnim projektima.

* * *

Nije slabost tjelesna nemoć i nepostojanje snage, jer koliko je jakih osoba s izvrsnim predispozicijama koje se smatraju slabima zato što se njima ne možemo okoristiti.

* * *

Nije moguće gašenje svjetlosti koju neki posjeduju u svojim dušama tamom, niti ju je moguće nadvladati drugom svjetlošću. Ovaj izvor svjetla ostat će svijetliti čitavo vrijeme života ovog normalnog čovjeka uprkos svemu i osvjetljavat će sve što je oko njega.

* * *

Ako razum sebe ne ukrasi vjerovanjem, on će biti samo uznemiravajuće sredstvo.

* * *

Onaj koji radi u okviru onoga što vidi i posmatra u ovom životu neće biti uspješan kao onaj koji radi shodno svome znanju, a ovaj posljednji neće uspjeti kao onaj koji radi shodno svojim duhovnim osjećanjima.

* * *

Nije siromaštvo samo neposjedovanje novca i imovine, nego je i onaj koji ne posjeduje znanje, misao ili neku vještinu, također siromah. Otuda su bogataši koji nemaju znanja, mišljenja ili vještine pravi siromasi.

* * *

Naočale su nekad, a oko je uvijek prozor razuma. Razum je prozor pronicljivosti, pronicljivost prozor savjesti, a savjest je prozor duše za gledanje i posmatranje.

* * *

Najjadniji je razuman čovjek koji se nađe u umobolnici. Umobolan je jadan kada se nalazi među nama. Svi su umobolni, ali je narav umobolnosti različita.

* * *

Čovječanstvo je poput stabla, a narodi su poput grana. Događaji, koji podsjećaju na oluje, prema svojoj jačini dovode do udaranja grana jednih o druge. Prirodni slijed ovoga jeste da stablo samo sebe oštećuje. Otuda je tako istinita poslovica koja kaže: “Kuja sama sebi nesreću priziva!”

* * *

Oni koji se pozivaju na putovanje iza obzorja uvijek se odabiraju od onih koji su na nogama u vrijeme zore.

* * *

Noći su majdani otvoreni za korist, sreću i razvoj čovječanstva. Koliko je uzvišenih principa i značajnih misli koje su proizašle iz umova u tminama crnih noći i prezentirane u korist čovječanstva.

* * *

Stomak ne prima hranu koju ne može svariti ili kojom se ne može okoristiti..., a onda je izbacuje vani. Ovo je isto ono što radi povijest s osobama od kojih nema koristi.

* * *

Sve što je žuto nije zlato, niti je svjetlost sve što svijetli, a niti je voda sve što teče!

* * *

Hrđa je neprijatelj željezu, olovo dijamantu, a plitkost duhu; ona izaziva kvarenje duha: ako ga ne iskvari danas, sigurno će to učiniti sutra.

* * *

Svaka bujica podrazumijeva male kapi vode kojima niko ne pridaje nikakav značaj, ali one sakupljanjem postaju snaga kojoj se nije moguće oduprijeti. Zgrada društva je uvijek otvorena i izložena ovakvim bujicama koje na svome putu s vremena na vrijeme pometu one koji je žele zaustaviti.

* * *

Dostaviti znanje i istinu osobama ograničenih pogleda je teško kao što je teško raditi s maloumnima. Uprkos tome, na vojskama upute je da izvrše ovu zadaću!

* * *

Najopasnija iskušenja su ona koja ti dođu nasmijana lica.

* * *

Budući da svi ne mogu dokučiti golu istinu, bolje je napustiti način apstrahiranja i ispomagati se metodom navođenja praktičnih primjera.

* * *

Konstantno se žalimo na vrijeme i prostor. I dok su vrijeme i sudbina nevini, stvarni zločinac je neznanje, međutim, čovjek poriče i velika je neznalica.

* * *

Domovina je šuma, ustvari, bašča. Zbog toga postoji potreba da se uveća broj stabala voća i ruža. Otuda čovjek ne zna šta bi rekao onima koji puste da trava raste i prekrije bašču, a žale se na sudbinu.

* * *

Koliko je svijetlih i krasnih puteva, okićenih lijepim cvjetovima i zelenom travom, ali vode ka upropaštavajućim pustinjama. Na drugoj strani, koliko je krivudavih, tijesnih puteva s brojnim trnjem koji vode ka tački susreta sa Džennetom.

* * *

Poslovica: “Čovjek je skriven ispod svoga jezika” jeste jedna od najboljih, ali je od nje bolja ona u kojoj se kaže: “Ako želiš saputnika, Allah ti je dovoljan, a ako želiš iskrenog prijatelja, Kur’an ti je dostatan”.

* * *

Ljudi mogu dokučiti spoznaju i spoznaja je predmet dokučivanja, ali oni ne mogu dokučiti ono što se spoznaje. To stoga što je duša ta koja spoznaje. Razum joj je samo sredstvo. Duša je ta koja gleda, a oko joj je sredstvo.

* * *

Ako je pokret rezultat intelektualnog ili prirodnog oduška, onda je to animalni pokret, ali ako je rezultat volje i savjesti, onda je to pokret ljudske i duhovne naravi.

* * *

Nepostojanje jeste nešto uznemiravajuće, a ništa je beskrajan prostor koji zbunjuje umove, jer u njemu nećemo naći egzistencije ni koliko je jedan atom.

* * *

Sada su za vjernika počeli koristiti izraz “fanatik”, iako je fanatizam slijepo pridržavanje i istrajavanje u onome što je loše, dok je istrajavanje u istini vrlina. Ovo vjerničko istrajavanje nikada se ne može nazvati fanatizmom!

* * *

Svaka filozofija koja se ne oslanja na Božansku inspiraciju smatra se pogrešnim promišljanjem.

* * *

Istinska filozofija jeste intelektualno i duhovno pregnuće koje je rezultat Božijeg motiviranja čovjeka na traženje mudrosti.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2022 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.