Kur’an

Kur’an

Kur’an je kolekcija Božijih zakona koji su spušteni od Svevišnjeg, Obaviještenog, da obasjaju svijet ljudskih bića i koji obuhvataju čovjeka sa svih njegovih aspekata: srca, duše, razuma i tijela.

* * *

Danas skoro milijarda[1] ljudi slijedi Kur’an koji se smatra jedinstvenom knjigom, kojoj nema slične ni ravne. Ono što on može sa svojim postojanim, vječnim, Božanskim principima jeste da čitavo čovječanstvo dovede do sreće najkraćim, najravnijim i nasvjetlijim putem.

* * *

Kur’an je izvor svjetlosti za brojne uspješne zajednice koje su upravljale sudbinom svijeta i u kojima su živjele stotine hiljada znanstvenika, filozofa i mislilaca. Otuda ne postoji ništa slično ni ravno njegovoj moći.

* * *

Kolikom broju suprotstavljanja i kritika bio je izložen Kur’an od svog objavljivanja do danas?! Ali nije bilo ni jedne sudnice u koju je ušao a da iz nje nije izašao pobjedonosno i bez krivice.

Kur’an je svjetlost koja je kristalizirana u srcima, izvor svjetlosti srca i izlog istina, ali ga u njegovoj realnosti poznaju samo srca koja su u stanju pretpostaviti svu ljepotu svijeta viđenjem samo jedne ruže i gledati potop viđenjem samo jedne kapljice.

* * *

Kur’an ima takav stil da, nakon što ga Arapi i nearapi čuju, ostaje im samo da sedždu učine. Nepristrasni književnici pred ljepotom njegovog sadržaja mogu stajati samo sa skrušenošću i poštovanjem.

Jedini put ka jedinstvu muslimana jeste njihovo okupljanje na potvrdi istinitosti Kur’ana i vjerovanju u njega. Ranije su u tom jedinstvu uspjeli i uspjet će, ako Bog da, i u budućnosti ako budu vjerovali u njega i istinitim ga smatrali. Oni koji ne vjeruju u Kur’an, prije svega, nisu muslimani, a, s druge strane, apsurdno je da utemeljuju jedinstvo koje bi trebalo trajati među njima.

* * *

Stav da je vjerovanje pitanje srca znači da vjerovanje u Allaha, dž.š., Njegovog Poslanika i Kur’an ne može biti samo jezikom, nego i srcem. Tako će svaki ibadet biti manifestacija povezanosti s ovim razumijevanjem vjerovanja.

* * *

Kada je čovječanstvo potonulo u tminu neznanja, nevjerništva i barbarizma, pojavio se poput potopa svjetlosti u tminama ovoga mraka. I po prvi put u povijesti ostvarila se ova velika sveobuhvatna transformacija kojoj povijest slične nije vidjela. Ova transformacija uspjela je samo pomoću Kur’ana. Dovoljna je povijest kao svjedok toga.

* * *

Kur’an je jedina knjiga koja čovjeka poučava njegovom smislu i suštini, istini, mudrosti, Allahovom, dž.š., Biću, Njegovim osobinama i lijepim imenima. I to najpreciznijom mjerom. Nikada nije bilo ni jedne knjige koja je na ovom polju bila ravna Kur’anu. Kada bi čitao mudrosti iskrenih i Bogu bliskih osoba i filozofiju filozofa koji su tragali za istinom, sam bi to spoznao.

* * *

Kur’an je jedinstvena knjiga koja naređuje stvarnu pravičnost, istinsku slobodu, uravnoteženu jednakost, dobro, čast, vrlinu i nježnost čak i prema životinji i sasvim jasno zabranjuje nepravdu, mnogoboštvo, neznanje, mito, kamatu, laž i lažno svjedočenje.

* * *

I to je jedina knjiga koja je zaštitila siroče, siromaha i obespravljenog (mazluma) i koja je dovela za isti sto pred sudiju vladara i roba, komandanta i vojnika, tužitelja i tuženog.

* * *

Oni koji smatraju da je Kur’an izvor izmišljotina i legendi naslijedili su ovo besmisleno buncanje iz arapskog džahilijjeta[2] prije četrnaest stoljeća. Mudrost i istinska filozofija ismijavaju ovakvo viđenje.

* * *

Kamo sreće da oni koji napadaju Kur’an i njegova učenja mogu ponuditi bilo kakvu alternativu za valjan ljudski sistem, njegovu sigurnost i sreću. Istina je da je vrlo teško razumjeti razlog ove pobune i tvrdoglavosti protiv Kur’ana u vrijeme kada posrću sve kulture i civilizacije koje se suprotstavljaju učenjima Kur’ana, koji trpe nesreću i jad i dave se u problemima, kao što i sva srca u kojima nema svjetla Kur’ana trpe veoma bolnu i intenzivnu duševnu krizu.

* * *

Stil života koga Kur’an preporučuje jeste najvrjedniji i najsistematičniji život za čovječanstvo. Štaviše, moguće je reći da su veliki broj pozitivnih karakteristika civilizacije koja zadobiva uvažavanje i oduševljenost širom svijeta samo vrijednosti koje su ranije postojale, koje je na prije stotine godina ohrabrio i potakao Kur’an. Prema tome, ko je vrijedan prijekora i ko je uskraćen?!

* * *

Oni kod nas koji su se navikli da napadaju Kur’an i koji su to usvojili kao svoju praksu i pravilo ponašanja u većini slučajeva su grupacija koja zanemaruje činjenicu da oni nisu svjesni u šta se upuštaju. Ova jadna grupacija nije pročitala ništa o tome čega su se prihvatili niti imaju ikakva istraživanja ili znanstvenog propitivanja u vezi s tim. Nema nikoga ko bi mogao napraviti razliku između ovih i neznalice koji se suprotstavlja pozitivnim znanostima. Međutim, očito je da je potrebno određeno vrijeme da bi istine stigle do širokih narodnih masa.

* * *

Onaj koji vjeruje u Kur’an vjeruje u Muhammeda, a.s., a onaj koji vjeruje u Muhammeda, a.s., vjeruje u Allaha, dž.š. Onaj koji ne vjeruje u Kur’an ne vjeruje ni u Muhammeda, a.s., a ko ne vjeruje u Muhammeda, a.s., ne vjeruje u Allaha, dž.š. Ovo su istinske dimenzije islama.

* * *

Zahvaljujući Kur’anu, čovjek može stići do visokog stepena izravnog obraćanja svome Gospodaru. Čovjek koji je svjestan da je stigao do ovog stepena ako se zakune da je slušao Allaha, dž.š., preko jezika Kur’ani-kerima i da je s Njim razgovarao, nije počinio krivokletstvo.

* * *

Osoba koja živi u sjajnoj atmosferi Kur’ana osjeća i doživljava, iako je još u životu na ovome svijetu, svijet kabura i Berzeha, posmatra mjesto proživljenja (Mahšer) i Sirat-ćupriju, trese se od strahote Džehennema..., i radosna kruži džennetskim perivojima.

* * *

Oni koji priječe muslimanima da razumiju Kur’an i da proniknu u njegova značenja, ustvari, ispriječili su se između muslimana i duha vjere, odnosno između njih i srži i suštine islama.

* * *

Smatram da će u bliskoj budućnosti čovječanstvo pogledima punim poštovanja i oduševljenosti gledati kako se vodopadi različitih znanosti i umjetnosti usmjeravaju prema Kur’anu i slijevaju se u njega. Tada će znanstvenici, istraživači i umjetnici naći sebe u istome moru.

Uopće nije pretjerivanje posmatrati budućnost kao vrijeme Kur’ana, jer je to govor koji istovremeno gleda na prošlost, sadašnjost i budućnost.

[1] Prema posljednjim statističkim podacima, ukupan broj muslimana u svijetu premašio je cifru od milijardu i po osoba (primj. Z.H.).
[2] Period koji je prethodio objavi Kur›ana (primj. Z.H.).

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2022 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.