Mladić

Mlad čovjek je izvor nade za snagu, sposobnost i oštroumnost. Ako se posveti pažnja njegovom odgoju i razvoju, postat će Herkul koji će savladavati poteškoće i intelektualac koji će osvjetljavati srca i ponovno uspostaviti sistem i red stvari.

* * *

Društvo podsjeća na amorfnu posudu, a omladina na tekućinu koja je ispunjava i daje joj oblik i boju. Ne znam da li mogu zagovornici postojećeg sistema u našem društvu koji stalno pozivaju omladinu na poslušnost i pokornost na trenutak zastati i baciti pogled na sebe?!

* * *

Prohtjevi podsjećaju na slatkiše, a vrline na hranu od kojih je neka slana. Otuda, postoji li potreba procjenjivanja koju će vrstu omladina odabrati, a koju će ostaviti ako im je u potpunosti data sloboda izbora? Ovo je tako uz znanje da smo obavezni odgajati ih da budu uz vrline, a protiv poroka i protiv moralnog sunovrata.

* * *

Čak i u trenutku u kojem odgojem stignemo do spasa mladića, vidimo ga u okeanu u kojem je odrastao kako u ludilu kruži oko strasti i poriva daleko od pronicljivosti, znanja i logike. Međutim, ako mu se da odgoj koji će ga vezati za njegove korijene i pripremiti za budućnost, pretvorit će se u mladića na kojem se odslikavaju osjećanja i misao naroda i koje on predstavlja.

* * *

Doista napredak naroda ili njegovo vraćanje nazad i propadanje povezani su s odgojem, duhom i osjećanjima koje upijaju mlađe generacije. Put napretka je uvijek otvoren pred narodima koji svoju omladinu pripremaju na pravi način. Narodi, pak, koji zanemaruju svoju omladinu ne mogu koraknuti ni jedan korak naprijed.

* * *

Oni koji žele saznati i predskazivati budućnost bilo kog naroda trebaju posmatrati odgoj koji se pruža omladini tog naroda. U tom slučaju, oni trebaju biti sigurni da su u stanju to učiniti i da će njihov sud biti stoprocentno ispravan.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2022 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.