Mudrost i vrlina

Vrlina sjedi na jednostavnoj prostirci među ljudima, dok obmani nije dovoljna ni najimpozantnija stolica. Ako obmanu uporedimo s bunarom u kojem se odražava nebeski svod, onda vrlinu možemo uporediti s nebom koje se spustilo na horizont.

* * *

Neznanje vodi ka obmani, a mudrost ka vrlini. Obmana je nahoče neznanja, a vrlina rođeni sin mudrosti. Obmana podupire totalitarizam, a vrlina slobodu i jednakost.

* * *

Obmana kruži po ubistvenoj samoći tragajući za sličnima i sebi ravnima, dok je vrlina u narodu ispunjena srećom jer je našla sebi slične i ravne.

* * *

Kažu da se dobro ne ostvaruje silom i prinudom. Ovo je tačno, jer ni veličina se ne postiže silom i prinudom. Ovakve stvari podupire opća svijest.

* * *

Ima ljudi koji one sobom oduševljene smatraju optimistima, a one koji se sebi ne dive pesimistima. Zbog toga uvažavaju prvu grupu i otvaraju im svoje duše, dok drugu grupu preziru i nastoje ih protjerati sa svakog mjesta. Međutim, ispravno je da ovakve koji su sobom opčinjeni treba protjerati!

* * *

Optimist sve vidi lijepim, a pesimist sve vidi lošim. Oba viđenja su pogrješna. Onaj koji traga za realnošću lijepo vidi lijepim, a loše lošim.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2022 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.