Mu’džiza i keramet

Oni koji ne vjeruju u nadnaravnosti (mu’džize) ne poznaju Allahovu, dž.š., veličinu i nisu dokučili Njegovu moć. Tvrdnja da se mu’džizom Mjesec ne može raspuknuti jeste tvrdnja da Allah, dž.š., ne može razdvojiti Mjesec. Onaj koji kaže da se mrtvi neće vratiti u život, tvrdi, ustvari, da je Allah, dž.š., nemoćan da oživi mrtve.

* * *

Keramet je neuobičajeni događaj koji se javlja kod Allahovih, dž.š., prijatelja (evlija), a on, konsekventno tome, potvrđuje mu’džize vjerovjesnika i njegovo poslanstvo.

* * *

Keramet je Božiji dar. Javlja se kod Allahovih prijatelja koji ne tvrde da su vjerovjesnici. Ovo može razumjeti samo onaj koji je zbilja shvatio čovjeka.

* * *

Stadij Allahovog prijateljstva jeste stadij onih koji vole Allaha i koje Allah voli. Kao što je moguće da Allah, dž.š., ove Svoje iskrene robove istakne brojnima darovanjima i posebnom ljubaznošću i jasno ih pokaže među ljudima, također je moguće da njihovo stanje sakrije i od njih samih, pa i od ljudi sve do njihove posljednje stanice na ovome svijetu, kao što se čuva biser u svojoj školjci.

* * *

Ovi na visokim stadijima koji spoznajom, doživljajem i razumijevanjem nadmašuju obične ljude i koji su otvoreni prema uzvišenim i dragocjenim darovima predstavljaju sjenu realnosti poslanstva. Razdaljina između vjerovjesništva (nubuvveta) i Allahovog prijateljstva (velajeta) jeste, upravo, ta!

* * *

Allahov prijatelj (velijj) posjeduje mudrost. Prema visini i prestižu mudrosti u odnosu na filozofiju, i mudrac je na višem nivou u odnosu na filozofa. Ova visina je tako velika da se čak ne može mjeriti.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2022 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.