Muhammed, s.a.v.s.

Čovječanstvo je upoznalo istinsku civilizaciju i usvojilo je preko našeg poslanika Muhammeda, s.a.v.s. Svaki napor uložen nakon njega na ovom polju ograničava se na slijeđenje osnova koje je on donio ili njihovo prilagođavanje. Zbog toga je prijemčivo gledati Poslanika, s.a.v.s., kao utemeljitelja istinske civilizacije.

* * *

On je smatrao posao ibadetom i zabranio lijenost, nije bio zadovoljan lijenčinama, nego je hvalio vrijedne radnike. Ukazao je svojim ashabima, tabiinima i onima koji su došli kasnije da u svakom trenutku budu element uravnoteženosti čovječanstva i da prevazilaze vrijeme u kojem žive.

To je osoba kojoj nema ravne ni slične s obzirom na njegovu borbu protiv nevjerništva i neciviliziranosti, te stoga što je on bio sablja istrajnosti i rječitosti protiv njih. Pristupio je promoviranju istine svome okruženju punim glasom i čitavo čovječanstvo je uputio ka pravom putu i jasnoj stazi..., putu egzistencije Istine. On u ovome nema sličnog.

* * *

Ako su neznanje i nevjerništvo mrzile i jednog čovjeka, onda je to Muhammed, a.s., ali srca koja tragaju za Istinom i žedna su istinske spoznaje, prije ili kasnije, naći će kod njega ono što traže, a nakon toga nikada neće prestati s putovanjem na njegovom tragu.

* * *

Poslanik, s.a.v.s., dostavio je cijelom čovječanstvu teoriju vjere na način da je čuvanje časti, ponosa, domovine i Ummeta i borba na njihovom putu džihad, a da je džihad najviši vrh na stepenicama izvršavanja obaveze robovanja Allahu, dž.š.

On je prvi proklamirao čovječanstvu stvarnu slobodu te da su svi jednaki pred zakonom i pravdom, a da je najplemenitiji kod Allaha onaj koji Ga je najviše svjestan te da je poziv upućen nasilnicima da slijede istinu ibadet.

* * *

On je pocijepao prekrivač i zastor s lica iščeznuća i smrti kada je objasnio da je kabur samo salon čekanja svijeta vječne sreće, pa je pružio srcima svih različitih životnih doba eliksir vječne sreće.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2024 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.