Pronicljivost

Pronicljivost jeste potpuna svijest o svemu koja omogućava svjetlom znanja, iskustva i oštroumnosti posmatranje i potpuno razumijevanje toga. Ako je čovjek koji posjeduje ovakvu pronicljivost otvoren prema drugom svijetu, on će se smatrati protagonistom realnosti i osobom koja pokušava stići do stepena savršenog čovjeka.

* * *

Razum je važan izvor znanja, dok je pronicljivost važan izvor spoznaje i gnose. Onaj koji posjeduje razum, ali ne i pronicljivost može znati i razumijevati brojne stvari, ali on s tim svojim informacijama ne može stići ni do čega.

* * *

Ako je pronicljivost poznavanje stvari u njihovoj realnosti ili nešto blisko tome, onda nije uvjet da svaka razumna osoba bude pronicljiva.

* * *

Razum koji je uskraćen za pronicljivost potonut će u kolebanje i nestabilnost. Međutim, učena i pronicljiva osoba jeste zagrijan i stabilan znanstvenik koji širi smirenost i sigurnost.

* * *

Ako je pronicljivost posljednja etapa spoznaje razuma, misli i mozga, onda je to prva etapa spoznaje duha. Vrhunac pronicljivosti jeste mudrost (hikma) o kojoj je u Kur’anu, a.š., rečeno:

...a onaj kome je mudrost darovana - darovan je blagom neizmjernim. (El-Bekara, 269)

* * *

Oni koji na egzistenciju gledaju samo očima, oni od egzistencije usvajaju samo ono što im oči vide. Međutim, pronicljive osobe tragaju za tajnama stvari da bi iz njih izvukle značenja poput pčela koje sakupljaju polen da bi napravile med.

* * *

Kada oko gleda, ono vidi likove, izglede i figure osoba. Pronicljivost uočava iza svih ovih pojavnosti moral, vrlinu i stepen njihove duhovne zrelosti.

* * *

Oči u stvarima i događajima vide njihove vanjske forme i materijalnu stranu. Pronicljivost vidi njihove unutarnje strane, poput mudrosti, cilja, koristi i sadržaja.

* * *

Kao što pronicljivost nije isto što i razum, ona nije ni promišljanje. Pa kao što misao prevazilazi razum i plodove razuma, na isti način pronicljivost, kao blagodat i Božanska sposobnost, prevazilazi promišljanje.

* * *

Ono što razlikuje čovjeka od životinje jeste činjenica da on iskazuje svoja osjećanja i pronicljivost, otuda nadahnuće i mudrost. Ko je bez ovih osobina, ne može se smatrati da je dostigao nivo koji je dostojan čovjeka, bez obzira kakav njegov oblik i izgled bio.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2022 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.