Republika

Republika podrazumijeva oblik upravljanja u kome narod posjeduje pravo biranja i savjetovanja. Prva knjiga koja je ovome bez manjkavosti poučavala jeste Kur’an. Otuda, tvrdnja da se republikanski sistem vlasti suprotstavlja Kur’anu, ako nije tendenciozna, jeste rezultat nerazumijevanja. Zagovornik republike koji namjerno nastoji zaboraviti i ne vidjeti njezin izvor može biti samo tvrdoglav.

* * *

Kao što Poslanik, s.a.v.s., nije tvrdio da je kralj, na isti način njegove halife, ashabi koji su došli nakon njega, nisu tvrdili da su sultani ili kraljevi, a monarhijski sistem se javio tek nakon udaljavanja od duha islama. Srazmjerno ovom udaljavanju, spomenuti sistem je postajao sredstvo nasilja i tiranije.

Republikanski sistem koji se oslanja na stvarno razumijevanje slobode i pravde, pored toga što je pouzdan i kvalitetan način upravljanja, jeste vrlo osjetljiv i profinjen sistem. Pa ako se ne obrati pažnja na ovu njegovu osobenost, onda je moguće da se u njemu ukorijeni ateizam i anarhija.

* * *

Stvarna republika jeste način upravljanja uzvišenim dušama i sistem koji dolikuje ljudskom dignitetu. Kada su u pitanju grupe duša koje nisu imale odgoja ni obavezne naobrazbe i koje nisu išle putem ljudskog savršenstva, za takve republika izgleda poput šarene fatamorgane ili šatora u kojem nije moguće stanovati.

* * *

Republika je za slobodu poput majke ili odgajateljice. Ona odgaja i hrani generacije koje vole slobodu. Uz ovo, republika nije politički sistem koji omogućava slobodu ološa, nego sistem koji osigurava slobodu morala.

* * *

Republika priprema pogodno tlo za uzdizanje čovjeka i visokih ljudskih vrijednosti, a zatim ga ostavlja sa njegovim visokim vrijednostima i njegovom budnom savješću. U tom slučaju čovjek će biti isti kod kuće i na poslu - čovjek volje, koji želi samo dobro i vrlinu i slijedi visoke ljudske vrijednosti.

* * *

Gledajući na postojanje želje za slobodom u srži i korijenu ljudskog duha, koji ne želi postojanje ni jedne snage koja će njime dominirati, otuda kod njega vidimo reakcije na svako ograničavanje misli i postupaka. Zbog toga je obaveza zagovornika republikanskog sistema vlasti, kada daju široke slobode pojedincima, da ih uzdižu s aspekta morala i vrline kako bi postale osobe jake volje.

* * *

Čuvanje i briga o osjećajima i vjerskom promišljanju jeste jedna od obaveza i krajnjih neophodnosti republikanskog sistema. Zbog toga, omalovažavati, napadati i sumnjičiti onoga koji nosi vjerski osjećaj ili vjersku misao u ovom sistemu jeste, prije svega, omalovažavanje republikanskog sistema i napad na njega.

* * *

Republikanski sistem ima potrebu za onim koji će ga razumjeti i osjećati na pravi način. Obavezno je da članovi njegovog parlamenta budu mudri i dostojanstveni, da to bude parlament mislilaca, kao i parlament pravde koji će precizno, poput dlake, izvagati svaki slučaj, kao i svaki drugi pravedni sud.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2022 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.