Tesavvuf

Tesavvuf je put ljudskog zanosa u razumijevanju i doživljavanju istina islama. Zbog toga, čiji život bude daleko od islamskog emocionalnog života, on neće biti u stanju spoznati stvarnost tesavvufa. Ovdje ne mislimo na relaksiranje duše vrlinama drugih.

* * *

Tesavvuf je na koncu naziv za ljudsku spoznaju svoje nemoći, ovisnosti i zabludjelosti te topljenje pred svjetlom Istine i pred manifestacijama Njegovih osobina koje formiraju osnovu cjelokupne egzistencije i iščezavanje pred Njom.

* * *

Tesavvuf je aktivnost čišćenja i pročišćenja ljudske duše i njezinog povezivanja s njegovim bićem, kao i prelaženje vremena i mjesta i stizanje do nepoznatih dimenzija. To je jedinstveni put pred svakim pojedincem da bi prošao kroz vrata koja je otvorio Poslanikov, s.a.v.s., miradž, i stigao do svoga Gospodara..., tj. to je vrsta miradža koja je u skladu s predispozicijama i spremnošću pojedinca.

* * *

Filozofija i mudrost šire ljudski um i vidike i pomažu mu da razumije stvari i događaje. Tesavvuf osigurava približavanje čovjeka njegovom Gospodaru i Stvoritelju u dimenziji i na obzorju koje je nemoguće spoznati i koji ga čini Njegovim miljenikom i Njemu bliskim i dragim.

Tesavvuf je duša islama i bez njega je nemoguće pojmiti islam, a derviški redovi ga stavljaju u sistem. Tesavvuf, kako se to vidi kod pripadnika derviških redova, jeste izraz za obasjavanje ljudskog srca puninom Božijeg beskrajnog savršenstva kroz spominjanje Allaha, dž.š., (zikr) i razmišljanje (fikr).

Početak mu je u stavljanju pretpostavljenih linija za beskonačno nakon što je ljudska duša uzela mjerilo za njega, a kraj u oslobađanju od tajni duše, razumijevanju i spoznaji da je sve od Njega - On.

* * *

Tesavvuf je način traganja putem srca, odnosno putem suštine srca, za Božijim Realitetom za kojim filozofija nije u stanju pružiti ruke. I dok se um vraća s ovog puta “praznih šaka”, vidimo srce kako leti iznad njega s oba krila pokušavajući razumjeti i spoznati tu “Poznatu Egzistenciju”, a onda govori o dometu svoje spoznaje koju je postiglo konstantno ponavljajući: “Nismo Te upoznali na istinski način, o, Poznati!”