Umjetnost

Umjetnost je jedan od najznačajnijih puteva koji vode ka visini duha i osjećanja. Oni koji su propustili priliku da iskoriste ovaj put, a imali su predispozicije, ali i lošu sreću, žive cijelog svoga života kao osobe koje su doživjele jednostranu oduzetost (hemiplegiju).

* * *

Umjetnost je poput čarobnoga ključa koji otvara otkrivene tajne riznice. Iza vrata koje otvara misli se zaogrću u oblike, a fikcije zadobivaju tijela.

* * *

Ako postoji zamišljena ptica koja bi uzela čovjeka za ruku da bi ga povela kroz prostrana, beskrajna mora i kroz njihove dubine i po zraku plavih nebesa, onda je to umjetnost. Zahvaljujući umjetnosti, čovjek je u stanju raširiti jedra da bi putovao prostanstvima nebesa i Zemlje te tako dolazi do osjećaja i intuicije o onome što je izvan vremena i prostora.

* * *

Umjetnost je jedan od najvažnijih faktora koji čuva ljudska osjećanja, ocrtava ovim osjećanjima najuzvišenije ciljeve i produbljuje osjećanja senzibilnim dušama. Da nije umjetnosti, bili bismo uskraćeni za brojne izraze ljepote koje su proizveli ljudski napori na polju kreacija i inoviranja i bili bi zakopani u zemlju svi razbuktali umjetnički osjećaji i doživljaji velikih umjetnika.

* * *

Umjetnost je prva slika koja je u stanju ilustrirati snagu i dubine čovjeka. Dakako, zahvaljujući umjetnosti registrirana su najdublja osjećanja, ljudske misli i najdublje emocije duše, sačuvane su i ovjekovječene, kao da su zabilježene na traci.

* * *

Zar nije umjetnost, koja prati vjerovanje, učinila ovaj svijet izlogom ljepote s grandioznim džamijama, munarama usmjerenim prema nebu koje podsjećaju na prste koji svjedoče Allahovu, dž.š., jedinost, s vještinom uklesavanja u mramor, bojama, lijepim modelima, disciplinama kaligrafije, pozlaćivanja i lijepim crtežima, lijepim poput krila leptira?!

* * *

I sama istinska znanost iskazuje se kroz umjetnost. Onaj koji nema nikakvo umjetničko djelo ne može tvrditi da mnogo zna.

* * *

Žive predispozicije kod čovjeka imaju čvrstu vezu s njegovom umjetničkom dušom. Iako se čovjek koji nema nikakve umjetničke predispozicije ne može smatrati mrtvim, on se ne može smatrati ni živim!

* * *

Skriveni razlog svih umjetničkih pokušaja koji nisu naišli na prijem kod uglednih umjetnika jeste nerazlikovanje forme i suštine.

* * *

Nema nikakve sumnje da pohvala i kompliment koji su upućeni bilo kom umjetničkom djelu ne idu autoru tog djela, nego vještini i umjetnosti koja postoji u njegovom duhu.

* * *

Umjetnost je ta koja čini da željezo bude cjenjenije od zlata, a bakar skupocjeniji od bronze. Naravno, zahvaljujući umjetnosti, vrijednost najjeftinije rude postaje veća od zlata, srebra i dijamanta.

* * *

Kao što su sve lijepe umjetnosti na nivou mišljenja vječni darovi umjetničkih duša, na isti su način i sva sredstva i pomagala koja su postala pomagala i sredstva za sreću i blagostanje čovjeka, počevši od naočala koje našim slabim očima pružaju snagu, preko bežičnih aparata i telefona koji nam približavaju glasove s velikih udaljenosti, televizijskih aparata koji u naše sobe prenose slike iz svih dijelova svijeta, vozova, automobila, aviona koji nas prevoze s jednog na drugo mjesto, do svemirskih brodova, satelita koji pružaju izvanredne usluge čovječanstvu... - sva ova sredstva su otvorena i prema umjetnosti. To su plodovi osoba koji su nosili sjeme umjetnosti u svojim dušama.

* * *

Svejedno je da li postoje ili ne postoje one duše koje su prazne od umjetnosti i koje su za nju zatvorene – to su samo pojedinci koji nisu u stanju pružiti bilo kakvu korist sebi, porodici, pa ni svome narodu. Štaviše, pokatkad bivaju štetni.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2022 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.