Žena

Žena je prva učiteljica u školi čovječanstva. Ona je ta koja poučava i odgaja djecu, koja osigurava sistem, sreću i međusobno razumijevanje u kući. Zbog toga u ovim našim vremenima, kada se traga za novim pozicijama, za nju smatramo da naše podsjećanje na ove blagodati koje je Ruka moći darovala ženi možda čini bespredmetnim ovakva traganja koja su joj nepotrebna.

* * *

Kuća u kojoj se nalazi plemenita, odgojena žena, vezana za svoju kuću i gnijezdo, jeste dio Dženneta. Glasovi i uzdasi koji se u njoj ponavljaju ne razlikuju se mnogo od glasova džennetskih ljepotica i vječno mlade posluge.

Kada pokatkad čovjek vidi našminkanu i nagizdanu ženu, ne može a da se ne zapita da li čednost, plemenitost i vrlina, koji su njezin unutarnji nakit, nailaze kod nje na istu ovakvu pažnju.

* * *

Ono što podiže ženu na stepen viši od meleka i čini je dragocjenijom od dijamanta jeste dubina njezinog unutarnjeg svijeta, čednost i dostojanstvo. Žena bez čednosti podsjeća na falsificiran novac, a ona bez dostojanstva je igračka i predmet podsmijeha. U atmosferi koja se guši ovakvim ženama ne može se govoriti o toplom gnijezdu i zdravoj generaciji.

* * *

Žena koja je svojim unutarnjim svijetom usmjerena prema vrlini podsjeća na kristalni luster u svojoj kući: svakim svojim pokretom ona širi svjetlost po cijeloj kući. Nesretno stvorenje koje se predalo mračnim hirovima, otjelovljeno u liku žene, jeste izvor zagađenja, jer zagađuje svako mjesto na koje kroči.

* * *

Knjiga koju bi žena trebalo konstantno čitati jeste djelo o socijalnoj pedagogiji, ali niko ne može tvrditi da je najvrjednije djelo o ovoj temi dosad napisano.

* * *

Kada god sam posmatrao ženu predanu svojim hirovima, opravdavao sam one koji su za nju govorili da je manjkavog razuma. Da su ovi vidjeli kako je žena danas postala predmetom publiciteta, smatram da ne bi našli riječ kojom bi je mogli opisati.

* * *

Preci su govorili da je igla u ruci žene poput koplja u ruci mudžahida. Istina je da ja u ovim riječima ne vidim nikakvog pretjerivanja.

* * *

Brojni su ugovori u kojima je žena postala roba koja se nudi za strast i zabavu i u kojima je predmet publiciteta i propagande. Iako, na svu sreću, postoje i oni ugovori u kojima se žena vraća sebi i sebe nalazi u njima.

* * *

Za sina se u kući koristio izraz mahdum (služeni), a za kćerku kerima (dragocjena). U arapskome jeziku se za oči kaže kerimetan (dragocjenosti). Ova riječ objašnjava kako je kćerka, po svojoj važnosti, neophodnosti, osjećajnosti i nježnosti, poput oka.

* * *

U poslovici kažemo: “Čuvaj svoj ogrtač od prašine i zemlje!” Prema tome, šta misliš o nivou neophodnosti čuvanja žene koja je poput zjenice oka?!

* * *

Budući da je ukras vrijedne žene njezina čast i čednost, ona njezina strana koja zahtijeva da se najviše cijeni i uvažava jeste njezin društveni odgoj i iskreni odnos prema mužu.

* * *

Dobra žena jeste ona koja iskazuje odluku svojim ustima, blagost i nježnost svojom dušom, a svojim postupcima širi poštovanje i uvažavanje među onima koji je okružuju. Razumne oči primjećuju ovu njezinu blagoslovljenu i neprikosnovenu stranu pa prema njoj osjećaju samo poštovanje i izbjegavaju svaki ružan osjećaj prema njoj.

* * *

Iako žena čije duhovne sposobnosti ne prate rast njezinog tijela izgleda poput ruže koja ukrašava glave jedno vrijeme, ipak ona vrlo brzo vehne poput jesenjeg lišća, pada na zemlju i biva nogama gažena. Šta je jadnije od kraja onih koji su zastranili i nisu našli put koji će ih dovesti do vječnog života?!

* * *

Žena je dragocjeni dragulj koji ne zaslužuje da padne u blato. Ne gubimo nadu da će joj sretne generacije koje dolaze ukazivati počast, cijeniti je i čuvati je kao oči u glavi.

* * *

Kod nas je žena čvrsti temelj časti i superiornosti naroda. Njezin udio u izgradnji povijesti našeg slavnog naroda nije ni u kom slučaju manji od udjela mudžahida koji su se borili protiv neprijatelja i osvajali gradove.

* * *

Većina zagovornika slobode žene i njezinih prava ne čine ništa osim što guraju ženu na put tjelesnih želja i kritiziraju njezin moralni i duhovni život.

* * *

Žena koja je stigla do duhovne zrelosti može dobrim potomstvom produžiti sjajnu atmosferu svoga doma. Na takav način njezina kuća postaje mjestom izvan svakog opisa..., mjestom koje svojom atmosferom, sjajem i srećom podsjeća na Džennet.

Žena koja je svoje srce otvorila svjetlosti vjerovanja, a razum znanju i društvenom odgoju svakodnevno dodaje svome domu novu ljepotu i kao da je iznova gradi. Praznoglava žena ruši i stamene kuće i pretvara ih u ruševine, štaviše, u kabure!

* * *

Žena nije ukaljana posuda niti komad jeftine rude, a njezino mjesto nije mjesto prljavih posuda i jeftinih ruda. Ona je rijetki dragulj, zbog čega je treba čuvati u kutiji za nakit sedefom optočenoj.

* * *

Žena ima visoko mjesto s obzirom na svoju nježnost, blagost i osjećajnost. Može biti korisna za svoju kuću i društvo s ovim svojim karakteristikama samo ako ostane u okviru svoje naravi i prirode.

* * *

Svi prijedlozi koje sada nude zaštitnici žena vode samo ka njezinom degradiranju, skidanju mahrame njezinog stida i izmjeni prirode. S druge strane, svjesni smo da je žena veoma značajna karika u lancu postojanja. Najvažniji aspekt u vezi s njom jeste neophodnost njezinog poštovanja zbog njezine prirode ili naravi i ostajanja unutar svojih okvira.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2022 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.