Život i duša

Život je Božija tajna i njegovu suštinu znaju samo oni koji su dosegli i spoznali Božije tajne. Život je tjelesno postojanje. Životnost i toplina koja postoji u tijelu je, u potpunosti, pitanje prirode, a ostvaruje se kao rezultat transformacije konzumirane hrane u krv i vitalnost.

* * *

Cilj tjelesnog života odražava se u ispunjenju funkcionalnosti tijela na nivou pokreta i životnosti i izvršenju drugih tjelesnih funkcija. U ovakvom životu se ne razlikuju čovjek i životinja. Stvarni ljudski život jeste onaj koji je otvoren prema osjećanjima, spoznaji i drugom svijetu.

* * *

Život nije isto što i duša, nego je on tjelesno postojanje. Duša se ne dijeli i ne rastače i razlikuje se od materijalnih supstanci. Ona je profinjena egzistencija i senzacija iz Svijeta odredbe. Duša je vezana za tijelo tokom života. Kada se rastaje od tijela, život se gasi, dok duša, zahvaljujući tome što ju je Allah, dž.š., učinio neprolaznom, zauvijek ostaje živa.

* * *

Izvor života jeste priroda i on ima prirodne dimenzije, dok je duša osobeni Božiji dar koji je iznad prirode. Život ima kraj, smrt, dok je duša vječna i beskrajna.

* * *

Duša je spoznajni, senzibilni i voljni entitet koji premašuje i nadvisuje domet mozga, dok je njezina veza s tijelom veza vremenski ograničenog susjedstva i moćnog jedinstva.

* * *

Duša je vječna ptica koja može letjeti i stići u Džehennem ili u Džennet, a da ne doživi smrt. Ona preskače kabursku jamu. Duša je bitak koji može vrlo lahko prijeći preko kaburske jame, a da ne doživi smrt. Na isti način u stanju je osloboditi se prepreka međusvijeta (Berzaha) i mjesta proživljenja (Mahšera) da bi se priključila vječnom životu u Džehennemu ili u Džennetu.

* * *

Duša se ponekad pojavljuje u liku čovjeka, u formi profinjenog spektra ili u obliku neke druge prirode u ogledalima Idealnog svijeta ili u snoviđenjima i snovima. Bude poput meleka znak optimizma i blagoslova ili zaprljana zlom i nedostacima - poput šejtana.

* * *

Pravi život jeste onaj u kome duhovni i tjelesni život idu jedan uz drugi. Ovaj život je poput sjemenke koja se na ovome svijetu preobražava u klas, a zatim u brojne klasove i snopove u džennetskom životu.

Pravi život nam je kao emanet povjeren još od našeg rođenja povezan s animalnim životom da bismo ga pazili i radili na njegovom razvijanju. Ovaj emanet će ostati pod našom zaštitom sve dok se ne prekine veza između duše i tijela.

* * *

Čovjek ima vezu sa životinjom preko svog animalnog života, a vezu sa melecima preko svog duhovnog života. Pa ko iskoristi svoje duhovne predispozicije i sposobnosti koje se nalaze kod njega, približava se melecima, a ko ih zanemari ili ih loše iskoristi i učini ih sredstvom uništavanja i rušenja, on pada na nivo niži od životinje, štaviše, bit će nalik šejtanu.

Intenzivni osjećaji i čistota su rezultat života srca. Nema nikakvog života srca kod onoga koji ne živi ozbiljnim životom, a plač ovakvih jeste laž.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2024 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.