Istinska vrijednost žene

Vrijeme brzine ili tekarub-i zaman

Razmislimo malo: koji to od nas u nekoj većoj mjeri cijeni mišljenje svoje supruge? Koliko vas, koji važite za glavu porodice, u svom porodičnom životu ostavlja mjesta za savjetovanje sa svojom suprugom? Neka čuju ovo oni koji misle da je islam uskratio prava ženi!

Žena se u islamu, baš kao i muškarac, smatra dijelom zajednice. U mnogim pitanjima njeno mišljenje se uzima u obzir i s njom se savjetuje. Najljepši primjer toga se opet može vidjeti kod Najboljeg među ljudima, našeg Poslanika, s.a.v.s. On je sultan svih vjerovjesnika, čovjek koji je podržan Objavom. Svi problemi koji su iskrsli pred njim su tretirani direktno od strane Velikog Arša i ne postoji nijedan problem, nijedna situacija koju on nije uspio razriješiti.

Mnogo je nakupljenih problema i poteškoća koje danas vape za rješenjem. Kada bi Ponos svemira, Poslanik, s.a.v.s., koji je s velikom lahkoćom rješavao svaki problem, samo jednom pogledao svojim mubarek-pogledom, odnosno kada bi oni koji iz njegovog duhovnog prisustva crpe potrebnu pomoć pokazali svu njegovu ljepotu, svi problemi u kojima se guši današnji čovjek riješili bi se sami od sebe. Krivudavi i opasni putevi bi postali blagi i pitomi. Eto takav je naš Poslanik, s.a.v.s.

Znamo i da je naš Poslanik, s.a.v.s., vrlo često sjedio sa svojim suprugama, i kao što prijatelji rade, iznosio im određena pitanja i s njima se savjetovao. Naravno da taj čovjek, podržan Objavom, nije imao potrebe za tom vrstom savjetovanja, međutim želio je svom ummetu ostaviti poruku. Ženi je s dolaskom islama namijenjena jedna drugačija pozicija, mnogo drugačija od onoga što je dotad imala, i on je kroz lični primjer nastojao pokazati o kakvoj promjeni je riječ.

Mišljenje majke vjernika

Ugovor na Hudejbiji je vrlo teško pao muslimanima. Svi su bili napeti do krajnje granice. U međuvremenu Božiji Poslanik, s.a.v.s., je onima koji su s njim pošli na umru naredio da zakolju kurbane i da izađu iz ihrama. Međutim, misleći da bi se odluka mogla promijeniti, ashabi su odugovlačili s njenim izvršenjem. Božiji Poslanik, s.a.v.s, je još jednom ponovio svoju naredbu, međutim, ashabi i dalje nisu gubili nadu.

Njihovo odugovlačenje ni u kojem slučaju nije predstavljalo protivljenje Božijem Poslaniku, s.a.v.s., već samo namjeru da saznaju postoji li neka alternativa u tom slučaju. Dakle, krenuli su da tavafe Kabu i s tim mislima su se nadali nekoj izmjeni u odredbama ugovora na Hudejbiji.

Shvativši o čemu je riječ, Najbolji među ljudima, s.a.v.s., uputio se do svog šatora i tamo se posavjetovao sa svojom suprugom Ummu Selemom. Da bi opravdala očekivanja Poslanika, s.a.v.s., ova žena širokih vidika iznijela je svoje mišljenje. Naravno, i ona sama je znala da Božijem Poslaniku, s.a.v.s., nije potrebno njeno mišljenje, međutim, ovakvim stavom on je želio svom ummetu ostaviti pouku koja se tiče društvenih odnosa.

Tom prilikom njegova supruga rekla mu je sljedeće: “O Božiji Poslaniče! Nemoj ponavljati svoju naredbu. Možda se usprotive i propadnu zbog toga. Ti zakolji svoj kurban i ne govoreći ništa izađi iz ihrama. Jednom kada shvate izričitost tvoje odluke i oni će se, htjeli to ili ne, povinovati tvojoj odluci.ˮ

I Božiji Poslanik, s.a.v.s., je tako mislio. Uzeo je nož, napustio šator i odmah počeo klati svoje kurbane. Nedugo nakon toga i ashabi učiniše isto. Bilo im je jasno da je odluka konačna i da od nje nema odustupanja.

Razmislimo malo: koji to od nas u toj mjeri cijeni mišljenje svoje supruge? Koliko vas, koji važite za glavu porodice, u svom porodičnom životu ostavlja mjesta za savjetovanje sa svojom suprugom? Neka čuju ovo oni koji misle da je islam uskratio prava ženi! Da li oni danas čine bar deseti dio onoga što je Poslanik, s.a.v.s., činio prije toliko stoljeća?

Polovina jedne cjeline

Žena je i dalje biće od sekundarnog značaja u promišljanjima onih koji ističu da zastupaju i brane prava žene? S druge strane, mi ženu vidimo kao polovinu jedne cjeline, i to polovinu koja je neophodna da bi druga polovina funkcionirala i imala bilo kakvu vrijednost. U tom smislu, obje polovine su važan preduvjet da bi ona druga polovina dostigla svoju pravu vrijednost. Važno je samo da se poštuju mjere koje je propisao Allah, dž. š., i da se ono što je namijenjeno za uspostavljanje balansa ne zloupotrijebi nauštrb tog balansa...

I naš Poslanik, s.a.v.s., je svojim ponašanjem u svakoj prilici iskazivao ljubaznost prema ženama, te je podsticao i druge da budu takvi. U jednom hadisu Pečat vjerovjesnika, s.a.v.s., kaže sljedeće: “Najpotpuniji među vjernicima je onaj s najljepšim ahlakom. A najljepši ahlak ima onaj ko se najljepše ophodi prema ženi.ˮ (Ebu Davud, Sunnen) I zaista, uz pomoć ahlaka čovjek se može vinuti do takvih visina i može dostići takve horizonte humanosti da mu tako nešto niti jedan ibadet ne može donijeti.

One su pod zaštitom

Očito je da su žena, njena čast i njeno dostojanstvo, uzeti pod zaštitu svjetlom Objave koja je došla posredstvom našeg Poslanika, s.a.v.s. Ona, koja je dotada gažena i smatrana nižim bićem, nakon njegove objave je pronašla sreću i na ovom i na onom svijetu. Allah, dž.š., u Svojoj Objavi, ne odvajajući muškarce od žena, kaže:

“Mi čovjeka stvaramo u skladu najljepšem...ˮ (Et-Tin, 4)

Dakle čovjek je – i muškarac i žena – stvoren kao najljepši uzor u kosmosu. Uzvišeni Gospodar na drugom mjestu kaže:

“Mi smo sinove Ademove, doista, odlikovali...ˮ (El-Isra, 70)

Muškarci i žene, bijeli i crni, ovim Allahovim riječima svi su uzdignuti na takav nivo da će bilo koji drugi položaj koji se nudi od strane ljudi ostati blijed i nedovoljan u poređenju sa ovim.

Nema veće ljubavi od majke

Jedan od ashaba je došao Božijem Poslaniku, s.a.v.s., i upitao: “Ko najviše zavređuje moju dobrotu?ˮ Božiji Poslanik, s.a.v.s., mu odgovori: Tvoja majka.ˮ On je još dva puta ponovio isto pitanje i svaki put dobio isti odgovor. Tek na četvrto pitanje Poslanik, s.a.v.s., odgovori: “Tvoj otac.ˮ (Buhari, Edeb) Žena je do te mjere bila uzdignuta i poštovana da je hz. Ebu Bekr jednu od Poslanikovih, s.a.v.s., supruga, njegovu rođenu kćerku Aišu, oslovljavao sa “majkoˮ. S druge strane i Poslanik, s.a.v.s., je rekao: “Džennet je pod majčinim nogama.ˮ (Nesai, Džihad)

Majci koja te odgojila svoje lice možeš staviti pod noge i tako steći njenu blagonaklonost, i onda imaš pravo da se nadaš da Allah, dž. š., tom licu neće pokazati vatru džehennemsku. Kada napustiš kuću pa se vratiš u nju, svojim licem dotakni njene naborane noge, gledaj da dobiješ njenu hajr-dovu, jer to je put koji vodi do sretnog pojedinca, zajednice i nacije.

Nipošto ne potcjenjuj snagu koja leži u tom biću. Zatreba li, nosit ćete i na leđima. Dođe li do takve situacije, opasat će se i oružjem i krenuti u boj. Ratovat će rame uz rame s muškarcima ne bi li odbranila čast, kućni prag i svoju djecu.

Najplemenitije biće među smrtnicima

Vi pomoću nekih pravila i odredbi nastojite odati priznanje, a ta priznanja nisu dostojna ni prašine na njenim cipelama. Islam je priznanje majci digao do neslućenih visina bliskosti. Zahvaljujući islamu majka se toliko izdigla da se glave, koje se samo pred Allahom spuštati trebaju, spuštaju i pred majkom, jer kao što već rekosmo: “Džennet je pod majčinim nogama.ˮ

Arš je prijestolje iznad Dženneta, a majčine noge su na gornjim spratovima Dženneta, jer najplemenitije biće među smrtnicima je upravo majka. I dok kroči zemljom ona je poput glave koja dodiruje nebo. Prašina s njenih papuča je poput najljepše surme za oči, a glave koje dodiruju njene noge su uzvišene poput onih koje dodiruju Arš.

Majka je biće koje uzdiše... Čitav svoj život majka uzdiše i bolno stenje. Njeno majčinstvo postoji samo uz njenu djecu, samo uz one koji je zovu “majkoˮ. Ako nema djece, majka nije majka. I ne znam zaista šta reći za one koji majku ne zovu tim imenom.

Mi ženu vidimo kao polovinu jedne cjeline, i to polovinu koja je neophodna da bi druga polovina funkcionirala i imala bilo kakvu vrijednost. U tom smislu, obje polovine su važan preduvjet da bi ona druga polovina dostigla svoju pravu vrijednost.