Kako odabrati životnog saputnika?

Kako odabrati životnog saputnika?

Bilo da je riječ o muškarcu ili ženi, prije nego što se donese odluka o stupanju u brak vrlo je važno detaljno razmisliti o prioritetima i, ako je potrebno, posavjetovati se s ljudima koji imaju više iskustva.

Osoba koja planira stupiti u brak prvenstveno treba pronaći drugu osobu koja se uklapa u njene emotivne i idejne okvire. Međutim, veliki broj mladih ljudi danas gleda da što prije stupi u brak s osobama koje upoznaju na ulici, na poslu ili u nekim sličnim okolnostima, rukovodeći se isključivo emotivnim faktorima prilikom odabira supružnika.

Gotovo po pravilu, svaki brak koji se sklopi spontano, ne razmišljajući o svemu što brak nosi i o logici koja mu daje smisao, završava neuspješno. A mogli su posavjetovati se s ljudima koji drugačije gledaju na ovo pitanje, koji uzimaju i neka druga mjerila u obzir. Bilo bi to vrlo korisno za njih...

Obilježja pravog haosa

Zna se desiti da brak koji se sklopi isključivo iz emotivnih razloga porodično okruženje, koje bi trebalo imati obilježja ovozemaljskog dženneta, pretvori u ambijent ovozemaljskog džehennema. Svi ćemo, sigurno, naći u svojoj okolini ljude jake vjere, u čiju čvrstinu i duhovni zanos niko ne sumnja, međutim, zbog grešaka koje su počinili prilikom odabira svog supružnika život im je poprimio obilježja pravog haosa i zbog toga svi članovi porodice prolaze kroz konstantnu krizu i različite probleme. U takvim porodicama sukobljavanju i problemima jednostavno nema kraja. Muškarac će poželjeti da živi u skladu sa svojom vjerom, ženi će to smetati. Također, i suprotna situacija jedan je od mogućih scenarija. Iz tog razloga, muškarac i žena koji se nađu u takvom braku neće biti u mogućnosti da budu kao jedno i da dijele sve ono kroz što prolaze. Nažalost, osuđeni su da uvijek budu na suprotnim polovima...

Djeca između dvije vatre

U tom stalnom sukobu djeca se ponekad priklone jednoj strani, a ponekad ostaju između dvije vatre i odrastaju u bezosjećajne jedinke koje osjećaju animozitet i prema društvenoj ali i prema bračnoj zajednici. Baš zbog toga, bilo da je riječ o muškarcu ili ženi, prije nego što se donese odluka o stupanju u brak vrlo je važno detaljno razmisliti o prioritetima i, ako je potrebno, posavjetovati se s ljudima koji imaju više iskustva.

Vjersko opredjeljenje i vjerski osjećaji trebali bi biti primarna tačka od koje se polazi prilikom odabira supružnika, jer porodični život nije samo život u ovozemaljskim okvirima; on se nastavlja s djecom i unucima, pružajući se sve do ahiretskog života. Zato je važno provjeriti vjersko uvjerenje i vjersko ophođenje osobe koje je kandidat da nam postane bračni drug. Naravno, sve ove napomene odnose se na ljude vjernike, one koji vjerske principe i odredbe prihvataju kao sastavni dio svog života. Zato još jednom napominjem: brak predstavlja osnovu sreće na ovom i na onom svijetu; onaj ko u odabiru supružnika napravi grešku vrlo lahko može upropastiti oba svijeta.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2022 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.