Vojna služba

Prijavio sam se u svoju jedinicu 11. novembra 1960. u Mamaku. Bilo je to doba revolucije, a ja sam bio u jedinici Talata Ajdemira.

Jednog dana za vrijeme treninga, zapovjednik eskadrile me pozvao i upitao: "Jesi li ti imam?", i dodao: "Moja supruga je bolesna, ja ću je dovesti da nešto proučiš (da se moliš) za nju." Odgovorio sam: "Ja ne znam tako 'učiti'. Ako vi vjerujete da će učenje pomoći, to možete učiniti i sami." Kasnije sam shvatio da je to bilo testiranje mene. Kasnije me je ovaj zapovjednik puno štitio. Dali su mi ugodan posao na poziciji radiooperatera.

S obzirom da nisam u potpunosti obavljao svoju vojnu dužnost, smatrao sam da vojna hrana nije halal (dozvoljena po vjerskim propisima) za mene. Čak sam kupio svoju uniformu od vojnog akademca. Prijavio sam se u vojsku u novembru. U decembru se desio pokušaj vojnog udara na čijem čulu se nalazio pukovnik Talat Ajdemir. Vojna škola Mamak, sa svojih 15.000 vojnika, ga je podržala.

Iako je Ajdemir bio dio revolucije 27. maj, poslije se pobunio i protiv svojih kolega. Da je uspio, on bi bio drugi Mussolini. On i njegove pristaše su bili potencijalni diktatori i svi su se podrugivali duhovnosti.

Osam mjeseci nakon što sam se prijavio u vojsku, mnogi su regrutovani i mene su prebacili u Iskenderun. Tamo sam svoje slobodno vrijeme provodio čitajući Kur'an i druge knjige. Imao sam jednog jako dobrog zapovjednika koji je insistirao na tome da čitam zapadne klasike. Kao rezultat, čitao sam i zapadne i istočne, islamske i neislamske klasike. Jednom sam bio tako neuhranjen, da sam morao biti hospitaliziran zbog iscrpljenosti i žutice. Nakon što sam pušten iz bolnice, dali su mi tri mjeseca dopusta da bih malo promijenio klimu. Vratio sam se u Erzurum, koji sam napustio prije 4 godina. Dok sam bio u Erzurumu, boravio sam uglavnom u HALK prihvatilištima (narodne kuće). Jednom sam tu držao seminar o Mevlani Rumija.

Tri mjeseca kasnije, vratio sam se u svoju jedinicu. Konačno sam završio vojnu službu. Vratio sam se u Erzurum, a onda opet otišao u Edirnu.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2024 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.