Osuda i poruka saučešća Fethullaha Gulena povodom terorističkih napada na Šri Lanci

Šokiran sam i duboko ožalošćen vijestima o eksplozijama koje su odnijele više od 200 života na Šri Lanci i u kojima je ranjeno preko 450 ljudi. Najoštrije osuđujem ove strašne napade za vrijeme kojeg se dan, u kome kršćani širom svijeta slave Uskrs, pretvorio u pravo krvoproliće.

Neka niko ne sumnja u to da ovi napadi nisu usmjereni samo prema stanovnicima Šri Lanke ili kršćanima, već prema cijelom čovječanstvu. Njihov cilj je dodati još jedan incident u lancu nasilnih događaja kojima je na meti mir, harmonija i ljudska solidarnost. 

U svjetlu ove srceparajuće tragedije moramo se sjetiti da je svako ljudsko biće stvoreno sa dostojanstvom od strane Boga i da je svaki ljudski život podjednako vrijedan. Nadam se i molim da će nas ovaj tragični događaj navesti da prigrlimo dijalog, međusobno poštovanje i internacionalizaciju zajedničke humanosti, te da će rehabilitovati sve one čiji se životi pokreću mržnjom. Također se nadam i molim da će se cijelo čovječanstvo ujediniti u nastojanju da marginalizira, pa čak i iskoriijeni sve totalitarne ideologije koje nasilje koriste kao sredstvo u svojoj borbi.  

Želim iskazati iskreno saučešće porodicama žrtava i narodu Šri Lanke, te uputiti molitvu za brz oporavak onih koji su povrijeđeni. Molim Boga da da se ljudi okupljaju na mjestima molitve i ujedinjuju u slavlju bez bojazni da postanu predmet napada, te da ovi napadi postanu daleko sjećanje na stranicama historije koji se nikada neće ponoviti.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2022 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.