Humanizmi ose njerëzorja

Pyetje: Cila është perspektiva islame për humanizmin?

Përgjigje: Dashuria është një prej temave më të diskutuara në ditët e sotme dhe një prej çështjeve më të nevojshme. Në të vërtetë, dashuria është një trëndafil në besimin tonë dhe një mbretëri në zemrën që kurrë nuk vyshket. Më parë se çdo gjë tjetër, ashtu si Zoti e thuri universin si dantellë në avlëmendin e dashurisë, në gjirin e ekzistencës muzika më magjike dhe më e bukur është gjithmonë dashuria. Lidhja më e fortë midis individëve në familje, shoqëri dhe popull është për shkak të dashurisë. Dashuria universale e shfaq veten anembanë ekzistencës në kozmos përmes ndihmës dhe mbështetjes për çdo pjesëz.

Kjo është aq e vërtetë, sa që faktori më dominues në thelbin e ekzistencës është dashuria. Ashtu si një individ në korin universal, pothuajse çdo krijesë sillet dhe luan me stilin e saj motivin magjik që ka marrë prej Zotit në një melodi dashurie, sido që ky shkëmbim i dashurisë nga ekzistenca tek natyra njerëzore dhe, nga njëra krijesë tek tjetra, ndodh në një mënyrë të nënvetëdijshme sepse Vullneti Hyjnor dhe Dëshira Hyjnore zotërojnë plotësisht krijesat që nuk kanë vullnet. Nga kjo perspektivë, njerëzit, në mënyrë të vetëdijshme marrin pjesë në këtë simfoni të dashurisë në ekzistencë dhe e rrisin dashurinë në natyrën e tyre të vërtetë dhe hetojnë rrugët për ta demonstruar atë në një mënyrë humane, njerëzore. Prandaj pa neglizhuar dashurinë në shpirtrat e tyre dhe për hir të dashurisë në natyrën e tyre, çdo njeri duhet të ofrojë ndihmën e vërtetë dhe mbështetjen për të tjerët. Ata duhet ta mbrojnë harmoninë e përgjithshme që gjendet në shpirtrat e tyre, ose në respekt të dashurisë që gjendet në thelbin e ekzistencës si një ligj natyror.

Në strukturën e parimeve universale të Islamit, gjykimi dhe ideja për dashurinë është shumë e balancuar. Shtypësit dhe agresorët janë mohuar nga kjo dashuri sepse shfaqja e dashurisë dhe mëshirës i bën shtypësit më agresivë dhe gjithashtu i inkurajon të dhunojnë të drejtat e të tjerëve. Për këtë arsye, nuk duhet të tregohet mëshirë për njerëzit që kërcënojnë dashurinë universale. Mëshira e treguar për një shtypës është akti më i pamëshirshëm për të shtypurit. Profeti thotë: "Ndihmoni vëllain tuaj nëse ai është një shtypës ose viktimë. Ju mund ta ndihmoni shtypësin nëse ai ndalon shtypjen ndaj të tjerëve." Eshtë e mundur të tregohet mëshirë për një tiran nëse ai ndalon veprimet e padrejta.

Pin It
  • Publikuar më .
© 2023 Faqja e internetit të Fethullah Gylenit . Të gjitha të drejtat të rezervuara, Faqja zyrtare në gjuhen shqipe e mendimtarit Fethullah Gylen.
fgulen.com, është faqja zyrtare e mendimtarit Fethullah Gylen.