Pohvale za knjigu Dijalog civilizacija

Pohvale za knjigu Dijalog civilizacija

“Knjiga Dijalog civilizacija autorice Jill Carroll nudi odgovarajući protuudarac teorijama koje samo mogu izazvati sukobe između civilizacija. Dovođenjem intelektualaca i duhovnih autoriteta i Istoka i Zapada na jedno mjesto, ovaj ‘tekstualni dijalog’ pokazuje kako zalaganje za dostojanstvo svih ljudi može da nas dovede ka moralnim i socijalnim vrijednostima.”

Bernadette Andrea, Univerzitet u Teksasu, San Antonio

“Upoređujući misli M.Fethullaha Gülena sa razmišljanjima pet temeljnih i utjecajnih mislilaca, Jill Carroll, profesorica sa Rice univerziteta, pokazuje da je moguće voditi konstruktivnu intelektualnu i etičku konverzaciju između mislilaca koji su fundamentalno različitih vjera, morala i političkih uvjerenja. Istinska ljubav svih stvari koja prožima ovaj optimistički pristup privlači druge, i kroz ovu vrstu dijaloga, koju su i Gülen i Carroll predvidjeli, možemo bolje shvatiti implikacije sadržane u Rumijevim riječima: ‘Morate živjeti svoju Ljubav ili ćete završiti samo u riječima.’ (Mathnavi I, 109).”

Dennis Sansom, Univerzitet Sanfor

“Dijalog civilizacija je veoma intrigirajuća i primjerena knjiga. Dr. Carroll otkriva da intelektualci – bez obzira na njihovu vezu sa islamom, zapadnjačkim sekularizmom ili antičkom filozofijom – imaju zajedničku terminologiju dok raspravljaju o ljudskim problemima, čak i ako se ne slažu u njihovim rješenjima.”

Ahmet Kuru, Državni univerzitet, San Diego

“Ova prelijepo napisana knjiga pokazuje da dijalog čini prihvatanje razlike mogućim.”

June O᾽Connor, Univerzitet u Kaliforniji, Riverside

“Ja sam posebno uživao u tome što je dr. Carroll uključila Gülenova razmišljanja o ljudskim bićima koja ‘posjeduju veličinu veću čak i od anđela’, razmišljanja koja su se također razvila iz djela apostola Pavla i svetoga Gregorija Palamasa. Ova knjiga će biti od velike koristi u priznavanju zajedničkog dostojanstva svim ljudskim bićima.”

Rt. Rev. Alexei Smith, ekumenski i međureligijski referent, nadbiskupska dioceza L.A

“Knjiga B. Jill Carroll Dijalog civilizacija jeste duboko sugestivno djelo koje traži postavljanje jednih pored drugih temeljnih ideja iz svih stoljeća i iz čitavoga svijeta. Kad budemo mogli identificirati i temeljne tačke slaganja i temeljne tačke neslaganja, dijalog je poželjan, doista potreban i na svom najinteresantnijem i potencijalno najproduktivnijem nivou.”

Daniel Skubik, Kalifornijski baptistički univerzitet

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2023 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.