Meni je objavljeno da je nekoliko džina prisluškivalo i reklo... (Al-Džinn, 1-2)

قُلْ أُوحِيَ إِلَيَّ أَنَّهُ اسْتَمَعَ نَفَرٌ مِّنَ الْجِنِّ فَقَالُوا إِنَّا سَمِعْنَا قُرْآنًا عَجَبًا. يَهْدِي إِلَى الرُّشْدِ فَآمَنَّا بِهِ وَلَن نُّشْرِكَ بِرَبِّنَا أَحَدًا
Reci: “Meni je objavljeno da je nekoliko džina prisluškivalo i reklo: ‘Mi smo, doista, Kur’an, koji izaziva divljenje slušali, koji na Pravi put upućuje – mi smo u nj povjerovali i više nikoga nećemo Gospodaru našem pridruživati u božanstvenosti.” (Al-Džinn, 1-2)

Nema sumnje da nesvakidašnji i neobičan događaj, o kojem govori ovaj časni ajet, nije iz reda neobičnih mitskih događanja, već ga, prema našem uvjerenju, treba shvatiti kao nešto nadnaravno, što spada u okvire postojećih odnosa između čovjeka i stvari koje ga okružuju, a u ime ljudske logike koju Kur’an postavlja pred čovjeka.

Naravno, Kur’an taj neobični događaj pred čovjeka izlaže da obrati pažnju i osvrne se na njega u svjetlu zraka Kur’ana i njegovog daha koji mu daruje život. Zato se može reći da, kad ne bi bilo Kur’ana, čovjek ne bi čuo ovakvu istinu, niti bi se na nju osvrtao. U vezi s tim treba posebno primijetiti, da je nekoliko džina, koji su do neke mjere imali uvide u neke tajne prisutne u metafizičkom svijetu, kad su čuli Kur’an, odmah rekli: ‘Mi smo, doista, Kur’an, koji izaziva divljenje slušali’. Oni se, čak, nisu zadovoljili slušanjem, već su se predali čarobnom ozračju Kur’ana, te su, puni oduševljenja, oglasili svoje vjerovanje: ...mi smo u nj povjerovali. To znači da je slušanje samo nekoliko ajeta iz Kur’ana tim znalcima postojećih tajni bilo dovoljno da sasvim jasno izjave svoje vjerovanje.

Naš Poslanik, s.a.v.s., se s džinima susretao nekoliko puta. Opravdano je pitati, kako su se odvijali ti susreti. Međutim, mi nismo u mogućnosti to pitanje produbljivati zbog toga što je naš Poslanik, s.a.v.s., bio osoba u kojoj su se prožimali materijalni i metafizički svijet. Njegov autentičan svijet je bio visoko iznad našeg materijalnog svijeta. Stoga i ovo pitanje stoji iznad naših kompetencija i dometa.

Nama je važnija činjenica da je naš Poslanik, s.a.v.s., ponos ljudi i džina, da njegovo svemirsko vjerovjesništvo i poslanstvo obuhvataju i ljude i džine, te da je on vijest, zapravo činjenicu da su džini slušali Kur’an saopćio ashabima, u skladu sa smislom riječi iz ajeta: “Meni je objavljeno da je nekoliko džina prisluškivalo”. Važna je činjenica da je slušanje nekoliko ajeta bilo dovoljno da džini odmah oglase svoje vjerovanje, za razliku od Kurejšija nepokornih vjerovanju, uprkos uvidima u nadnaravnosti i jasna znamenja. Sretna sa svojim vjerovanjem, skupina džina je pokazala želju i odlučnost da bez gubljenja i trenutka vremena ide svojim srodnicima i poziva ih u islam.

Gospodaru naš, daj nam da Istinu vidimo kao istinu, opskrbi nas slijeđenjem Istine. Daj nam da neistinu vidimo kao neistinu, opskrbi nas izbjegavanjem neistine.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2021 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.