A Isau, sinu Merjeminu, očigledne dokaze smo dali i s Časnim Duhom... (Al-Baqara, 87)

وَآتَيْنَا عِيسَى ابْنَ مَرْيَمَ الْبَيِّنَاتِ وَأَيَّدْنَاهُ بِرُوحِ الْقُدُسِ
A Isau, sinu Merjeminu, očigledne dokaze smo dali i s Časnim Duhom (Ruhul-Qudsi) ga pomogli. (Al-Baqara, 87)

Mnogi istraživači ističu da je Časni Duh (Ruhul-Qudsi) zapravo Džibril, a.s. Tako u brojnim tefsirima stoji, uprkos tome što je Hassan ibn Sabit, u prisustvu Allahovoga Poslanika, s.a.v.s., odrecitovao slijedeće:

Džibril je za nas Allahov povjerenik čisti
Ruhul-Qudsi – njemu niko nije ravan.

Allahov Poslanik, s.a.v.s., je ovo recitovanje prihvatio kao utemeljeno na istini. Prema tome, Džibril nije Ruhul-Qudsi. Isto tako, on ne može biti Isa, a.s., jer se u ajetu kaže: i Ruhul-Qudsom smo ga pomogli, a onaj ko pomaže, ne može biti onaj kome se pomaže. Mi smo uvjereni da je Ruhul-Qudsi nebeska snaga, odnosno moć, u nadleštvu Uzvišenog Allaha, u službi izvršenja Njegove volje, da spada u metafiziku. Kada taj Časni Duh pomaže Isaa, a.s., on je prožet duhom Indžila, a kad pomaže našeg Poslanika, s.a.v.s., prožet je duhom Kur’ana.

Naš velikan, Mesih, a.s., poslan je s izričitim nadnaravnostima jasnim poput Sunca, nadnaravnostima koje vode k vjerovanju i uvjerenosti, ili, u najmanju ruku, ka disciplini. Nadnaravnostima koje su jasne same po sebi ništa drugo nije potrebno kao dokaz. Te nadnaravnosti se u Kur’anu spominju u mnogim poglavljima, a tu spadaju stvaranje ptice iz blata s udahnjivanjem života u nju, liječenje slijepca i gubavca, oživljavanje mrtvih, obavještavanje o nepoznatome, o tome šta jedu oni koji sumnjaju u njega i njegovo poslanstvo i o tome šta gomilaju u svojim domovima.

Naravno, moglo bi se i nešto posebno predviđati u vezi s tim što mu je pomagao Časni Duh, ali tu se, nesumnjivo, radi o Isaovoj, a.s., zadaći i poslanstvu koji su imali posebne odlike. Časni Duh nije ni, kako smatraju neki kršćani, dio osobe Mesiha, a.s., već je oličenje blagodarenja i darovanja, svojstvenih pomaganju. Nema ništa suvišno ni u tome da se to pomaganje ispunjava i putem pojavljivanja Džibrila, a.s., ili nekog drugog meleka.

Časni Duh se od samog početka, tj. od početka Merjemine, a.s., trudnoće pa sve do rađanja, pokazivao u različitim likovima i oblicima, da bi najavljivao skori dolazak Isaa, a.s. Bio je u bliskom praćenju zbivanja s tim čestitim vjerovjesnikom. Kad je Božija volja odlučila da ga pošalje kao vjerovjesnika narodu koji se predao materiji i u njoj se izgubio, pomagala ga je, usmjeravala ga i duhovno odgajala u visokoj razini metafizičkog okruženja, koje je rušilo materijalističku misao, tako da je “ono što je bilo gore, našlo se dolje”.

Zatim, tu je pitanje posvjedočenja čednosti Mesihove, a.s., majke, Merjeme, a.s., nevine i čiste, s razine kur’anskog suda, nasuprot gnusnim potvorama i klevetama upućivanim joj od strane klevetnika i nevjernika. Njena čednost znači istovremeno i nedužnost sina, časnog poslanika, a Allah najbolje zna sve kako jeste.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2022 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.