Pa zar ćete njega i porod njegov, pored Mene, kao prijatelje prihvatiti... (Al-Kahf, 50)

أَفَتَتَّخِذُونَهُ وَذُرِّيَّتَهُ أَوْلِيَاء مِن دُونِي وَهُمْ لَكُمْ عَدُوٌّ بِئْسَ لِلظَّالِمِينَ بَدَلًا
Pa zar ćete njega i porod njegov, pored Mene, kao prijatelje prihvatiti, kad su vam oni neprijatelji? Kako je šejtan loša zamjena nevjernicima! (Al-Kahf, 50)

Pozivajući se na izraz “porod”, neki tvrde da šejtan ima suprugu i djecu. Zato nam se čini poželjnim ovdje istaknuti dva pitanja:

1) Taman kad bi šejtan i imao suprugu i djecu, to bi se ticalo nekoga drugog svijeta, sasvim drugačijega od našeg. Kad sebe u snu i mašti vidimo kako jedemo, pijemo, bolujemo ili se ženimo, to se događa u svijetu snova i maštanja, a to je neki drugi svijet. Zato šejtanov porod treba razumijevati u svjetlu te logike. Nije li Poslanik, s.a.v.s., rekao da su kosti svojina džina, kad je rekao: “Ne čistite se nakon obavljene nužde balegom, a ni kostima, jer to je opskrba vaše braće džina!” To je primjer koji dokazuje postojanje nekoga drugačijeg svijeta, kojem su svojstvene drugačije dimenzije.

2) Nije neophodno riječi “porod” pridavati samo stvarno i doslovno značenje. Kao što može imati značenje “porod” po onom što mahom podrazumijevamo, može, također, imati i značenje “ljudsko potomstvo” ili “ljudski rod”. Postoje Vjerovjesnikovi hadisi kao i društvena i historijska zbivanja koja potvrđuju to značenje. Kad Poslanik, s.a.v.s., npr., savjetuje supružnicima da uče dovu prilikom spolnog odnosa, uvjeren je da će dijete rođeno iz toga biti štićeno od šejtana. Može se pretpostaviti da je muslimanima, u ranijim vremenima, kad su učili takvu dovu, dolazilo čisto potomstvo, koje je služilo islamu, muslimanima i Kur’anu. Kad su zanemarili učenje dove, udaljili se od islama i islamskog života, započela je šejtanska generacija. Slikovitije rečeno, počela je generacija koja može obmanuti i samog šejtana.

Zato vidimo pridavanje izrazu “porod šejtanov” metaforičnog značenja. Moguće je da to značenje razumijemo sa smislom da čovjek, uz to što je čovjek, može razmišljati i na način kako razmišlja šejtan i ponašati se onako kako se ponaša šejtan. Kur’an časni na takve ljude ukazuje ističući za njih: ...jer su braća šejtanova (Al-Isra’, 27).

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2022 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.