I on pođe. (Al-Kahf, 85)

فَأَتْبَعَ سَبَبًا
I on pođe. (Al-Kahf, 85)

Zulkarnejnu je data djelatna i izvršna moć, kao i obilna snaga. Njemu je poklonjena snaga kojom je mogao bez teškoća savladati sve prepreke i sile koje su se pred njim pojavljivale.

Iz ajeta koji govore o njemu možemo razumjeti da je Zulkarnejn predstavljao islam u svjetskom uravnoteženju, da je sa svojom vojskom pohodio krajeve u kojima su vladali nepravda, nemiri i nered, te da je u tim nemirnim krajevima sprječavao nerede, osiguravao ravnotežu i mir. Dakle, bio je od onih koji vole zemlju i međudržavnu ravnotežu. Zato ga je Uzvišeni Allah snabdio svim sredstvima i motivima koji su mu omogućavali da obavlja svoje zadatke. Ajet: ...i omogućili mu da izvrši ono što želi (Al-Kahf, 84) to u cijelosti potvrđuje.

Zulkarnejn je shvatao smisao toga što mu je data sposobnost i takva velika mogućnost. Do kraja ih je upotrijebio u zadobijanju Allahovog zadovoljstva. Bio je čovjek promišljanja i pridržavanja načela, koji je ispravno upotrebljavao ono što mu je na tom putu bilo stavljeno na raspolaganje.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2022 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.