“O, Zulkarnejne” – rekoše oni –... (Al-Kahf, 94)

قَالُوا يَا ذَا الْقَرْنَيْنِ إِنَّ يَأْجُوجَ وَمَأْجُوجَ مُفْسِدُونَ فِي الْأَرْضِ فَهَلْ نَجْعَلُ لَكَ خَرْجًا عَلَى أَن تَجْعَلَ بَيْنَنَا وَبَيْنَهُمْ سَدًّا
“O, Zulkarnejne” – rekoše oni – “Je’džudž i Me’džudž čine nered po Zemlji, pa hoćeš li da između nas i njih zid podigneš, mi ćemo te nagraditi?” (Al-Kahf, 94)

Moguće je da se ovdje radi o Kineskom zidu. Može biti i da se govori o Demir-kapiji na Kafkazu, ili o nekom drugom sličnome mjestu. Međutim, nakon pojavljivanja zida u slijedećem ajetu, teško je govoriti o nekome konkretnom zidu. Taman kad bi on i sada postojao, njegovo lociranje bi zahtijevalo dugotrajna precizna istraživanja. Zato pažnju treba usmjeriti na narod koji je postojao iza zida, veću od pažnje koju bi trebalo pokloniti samom zidu. Vidljivo je da će taj narod u dobru i zadovoljstvu ostati sve dok bude držao do svojih moralnih vrijednosti, dok bude mogao spriječiti smutnje i nered koje siju Je’džudž i Me’džudž, ili dok bude mogao, u najmanju ruku, poravnavati nanesenu štetu.

Čini nam se da smo dužni ukazati na neki okvirni zaključak koji se nadaje iz ovoga kazivanja, kao što može biti utisak o uvjetima opstanka države, svojstvima koje lider države treba ispunjavati, itd. U protivnom, proizašlo bi da o ovome govorimo samo kao o zanimljivom događaju iz davne historije. Znači, podatke iz Kur’ana možemo dobro koristiti ili će to što je korisno biti sasvim obezvrijeđeno.

Ono na šta posebno želimo ukazati jeste pomoć koju Zulkarnejn, kao pobornik pravednosti i reda na Zemlji, pruža ugnjetenima i nemoćnima. Moguće je da su ti ugnjeteni i nemoćni bili Turci, ili neka druga potlačena zajednica. Zulkarnejn nije oklijevao stati na put nasilnicima, tiranima i neprijateljima vjere, časti i zajednice. Historija će se ponavljati u tom pogledu. Uvijek će pravi baštinici Zemlje stajati na put nasilnicima, kad prevrše mjeru. [I kad se otvore Je’džudž i Me’džudž i kad se ljudi budu niza sve strmine žurno spuštali (Al-Anbiya’, 96)].

Prema izloženom, taj čvrsti i prkosni zid će se srušiti, a nasilnici i tirani, potomci nasilnika i tirana, širit će se po svim dolinama, gradovima i ravnicama.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2022 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.