A kad smo odredili da umre, crv koji je bio rastočio štap njegov... (As-Saba’, 14)

فَلَمَّا قَضَيْنَا عَلَيْهِ الْمَوْتَ مَا دَلَّهُمْ عَلَى مَوْتِهِ إِلَّا دَابَّةُ الْأَرْضِ تَأْكُلُ مِنسَأَتَهُ فَلَمَّا خَرَّ تَبَيَّنَتِ الْجِنُّ أَن لَّوْ كَانُوا يَعْلَمُونَ الْغَيْبَ مَا لَبِثُوا فِي الْعَذَابِ الْمُهِينِ
A kad smo odredili da umre, crv koji je bio rastočio štap njegov – upozorio ih je da je umro, i kad se on srušio, džinovi shvatiše da ne bi na muci sramnoj ostali da su budućnost prozreti mogli. (As-Saba’, 14)

Prije svega, ovaj ajet želi objasniti činjenicu da džini ne poznaju skriveni svijet (غيب). Ako džini ne znaju “nepoznato” (غيب), oni koji od njih dobivaju podatke pogotovo ne znaju i ne mogu spoznati to “nepoznato”. Zato se s pravom može reći kako se kao ispravno potvrđuje da podaci o “nepoznatome” koje daju vračevi i sihirbazi, izvode – Allahu se utječemo – iz vjere.

Drugo što se ovdje nameće jeste pitanje, da li su džini uistinu radili po zapovijesti Sulejmana, a.s. Neki savremeni pisci su tvrdili da su ovaj i slični ajeti simbolični, da u sebi imaju metafore i metonimije, da ne iskazuju vidljiva značenja. Međutim, mi za sva zbivanja koja opisuje Kur’an smatramo da su se uistinu dogodila i ispunila.

Kad bismo došli do lekcije koja se napaja ovim pitanjem, ona bi nam ukazala na veoma značajnu temu dubokog sadržaja. Povodom ovog ajeta, moglo bi se reći da je Svemir uspostavljen Božijom voljom, da se kreće u sklopu manifestovanja te Volje, da je to izraz sklada u kojem se sastavni dijelovi međusobno prožimaju. U sklopu tog sklada, nema mjesta slučajnostima u bilo kojem pokretu u Svemiru. Rastakanje štapa na koji se Sulejman, a.s., naslanjao jeste činjenica, a ne slučajnost. Vjerovatno nam ajet želi reći da će se posjed Sulejmana, a.s., jednog dana raspršiti, a to je nešto što se i dogodilo nekoliko godina nakon njegove smrti, nakon što su nastale oštre podjele i razdor u društvu, a zajednica se vratila u anarhiju kakva je vladala prethodno, na početku razdoblja Davuda, a.s. Najednom, veliko kraljevstvo je palo, brda su se počela tresti i raspadati u komade. Ljudi koji su živjeli u njegovom okrilju našli su se u sasvim drugačijoj situaciji.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2022 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.