Tebe sam izabrao, zato ono što ti se objavljuje slušaj! (Ta ha, 13)

وَأَنَا اخْتَرْتُكَ فَاسْتَمِعْ لِمَا يُوحَى
Tebe sam izabrao, zato ono što ti se objavljuje slušaj! (Ta ha, 13)

Odabiranje Musaa, a.s., za vjerovjesništvo među sinovima Israilovim jeste ukazivanje nedostižne počasti, na jednoj strani, te iskušenje, na drugoj strani. Taj visoki i veličanstveni položaj mu je unaprijed pružio naknadu za čvrstu odluku i hrabrost, za predskazivi iskorak u budućnost i snažan osjećaj odgovornosti za ono što će mu biti stavljeno na pleća, za skromnost, iskrenost, odanost, za stalno stajanje na strani Istine, što predstavlja neprolazni kapital za budući svijet.

Musa, a.s., je odrastao na faraonovom dvoru kao princ okružen pažnjom i zaštitom, koji je uživao poštovanje i susretljivost. Povratak u narod koji je faraon ponižavao smatrajući ga svojim robljem, ne suzdržavajući se ni ubijanja bez razloga, navikavanje na razmjenjivanje šala s njim i druženje s njim, ni drugome nikom ne bi bilo jednostavno. Gledano s ljudskog stajališta, taj veliki korak, koji mogu prevladati samo rijetki ljudi, čiji zbir ne premašuje broj prstiju jedne ruke, Musa, a.s., je uspio prevladati i uzdići se visoko iznad njega. Narav i ljudska pojava kojima se odlikovao bile su neki od razloga odabiranja za vjerovjesništvo (Tebe sam izabrao), kao i razloga zašto ga Uzvišeni hvali.

Odabiranje nije bilo od strane dvorske svite, niti od strane sinova Israilovih, već jedno nebesko odabiranje od strane Uzvišenog Allaha, da bude najprije dostojan razgovora s Allahom i njegov zastupnik, a da, nakon toga, uspostavi novi svijet pod pažnjom i vođenjem nevidljivog svijeta. Zato časni ajet naglašava: Tebe sam izabrao, zato ono što ti se objavljuje slušaj! Pored Božanskih pohvala i ukazivanja milosti, tu ima i usmjeravanja i otvaranja vrata za formiranje zajednice na osnovama znatne pojedinačne brige i ukupnog ponašanja u skladu s njom.

Iz ovog oslovljavanja se vidi da su izbor i odabiranje prožeti upozorenjem na odgovornost. Dakle, uz radosno obavještavanje o izboru, vidi se i isticanje odgovornosti. Ako je poruka izraz prava Uzvišenoga, a izabrani je vjerovjesnik sabesjednik, prirodno je što se oslovljavanje vrši u ovakvoj formi, s ovakvom blagošću.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2021 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.