Brak i porodično gnijezdo

Brak ne postoji radi toga da bi se ostvarilo uživanje, nego radi formiranja porodice, osiguranja očuvanja i trajanja naroda, spašavanja osjećanja i misli pojedinca od raspršivanja i kontroliranja svojih hirova i tjelesnih nagona. Kao što je slučaj i u brojnim drugim pitanjima naravnosti, uživanja su samo nagrade da bi se potaklo na dobro.

* * *

Ne bi trebala biti briga onih koji ulaze u brak vanjski izgled bračnoga druga, njegova odjeća, držanje, bogatstvo ili vanjska ljepota. U ovom veoma važnom i ozbiljnom trenutku odluka se treba donositi na osnovu razumijevanja ljepote duše, vrline, morala i visokih manira.

* * *

Oni koji nisu proveli neophodnu provjeru i ispitivanje prije braka ili nisu našli priliku za to - ništa im neće koristiti, nikakve upute, kada situacija dođe do faze raskida bračne veze.

Dakako, ovdje nije važno spašavati porodicu od požara manjim zlom, nego je važno ne puštati u kuću ono što će izazvati požar.

* * *

Ne bi trebalo dati ni jednu jedinu kćer za onoga koga ne poznajemo, niti tražiti ruku bilo koje djevojke koju ne poznajemo. Svaki bračni ugovor koji se sklopi u okrilju ovakvih nepoznanica okončat će u raskidu bračne veze, što je najmrži dopušteni postupak Allahu, dž.š., ili u porodici koja je osuđena na život torture tokom cijelog svog trajanja.

Koliko je berićetnih porodica nastalo od prvog trenutka priklanjanjem Allahu, dž.š., na zdravoj osnovi razuma i logike. Tako je kroz cijeli život bila poput škole koja izvodi korisne studente koji se smatraju garancijom očuvanja i trajanja svoga naroda.

* * *

Svaki brak koji nije rezultat propitivanja i promišljanja neće ostaviti iza sebe ništa drugo nego uplakane supružnike, djecu u sirotištima i zločine koji cijepaju srca i džigere.

* * *

Ako je za pojedinca korist od braka jedna, onda su za narod koristi brojne. Otuda su štete nesklapanja braka višestruke, kao i kod propalog braka. Djevojka postaje očajna, a mladić izgubljen. To je bolest koja se uvlači u tijelo naroda poput kolere.

* * *

Porodica koja je od početka utemeljena na čvrstim osnovama jeste gnijezdo ispunjeno materijalnom i duhovnom srećom, zasvodni kamen za očuvanje i trajanje naroda na čvrstom temelju i blagoslovljena škola koja izvodi visoko moralne pojedince.

Narodi koji su svoje porodice učinili poput blagoslovljenih i plodonosnih škola, a školama dali toplotu doma provest će najvrjedniji reformistički pokret i osigurat će sreću i zadovoljstvo svojih budućih pokoljenja.

* * *

Narod je izraz za skupinu porodica i rodova. Zbog toga će narod koji posjeduje dobre domove i sam biti dobar, a onaj koji posjeduje loše domove i sam će biti loš. Kamo sreće da oni koji priželjkuju prosperitet naroda počnu s popravljanjem porodica i domova prije svega drugog!

* * *

Dom će biti domom shodno pojedincima koji u njemu žive. Pojedinci u kući će biti sretni onoliko koliko se okite ljudskim osobinama i vrijednostima. Naravno, možemo reći da čovjek, zahvaljujući svome domu, može živjeti kao čovjek, a dom će biti domom shodno pojedincima koji žive u njegovom okrilju.

* * *

Kuća je narod u malom, a narod je kuća u velikom. Osoba koja uspijeva valjano voditi kuću, bez obzira bila mala ili velika, i podiže članove te kuće na nivo dostojan čovjeka u stanju je s ulaganjem malog napora vrlo uspješno voditi i veće institucije.

* * *

Kao što nered u kući ukazuje na nered njezinih članova i na očajno stanje njihove duhovne komponente, na isti način prljavština i nesređenost ulica, sokaka, dućana i kuća u bilo kom gradu ukazuje na bolest administracije njegovih općinskih institucija.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2021 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.