Savjest iz ugla mudrosti

Savjest je ime za čovjekovu svijest o sebi i svome postojanju. To je duhovno sredstvo koje misli, spoznaje i konstantno širi svoja jedra prema beskonačnosti.

* * *

Volja, osjećaj, um i srce jesu osjetilna sredstva i pomagala duha, ali su istovremeno najvažniji temelji savjesti koji dovode čovjeka do ljudskih savršenstava, potom do vječne sreće i sreće gledanja u Allaha, dž.š., i Njegovog posmatranja na budućem svijetu.

* * *

Savjest je čisto i jasno ogledalo koje nam pokazuje Uzvišenu Istinu, kao što ne postoji ništa slično njoj u izražavanju Božijeg Bića, ali pod uvjetom da nađe uši koje čuju njezin glas.

* * *

Budući da je savjest osjetilo i vizija duha, ona uvijek prevazilazi prostor i otvorena je prema drugom svijetu. Zbog toga se kriteriji savjesti smatraju postojanim, čistim i bezgrješnim poput meleka.

* * *

Veliki je broj muftija. Svi oni konsultiraju iste izvore, a onda izdaju fetve. Savjest je muftija, pronicljivog pogleda, tako da, kada daje fetvu, uvijek je uz istinu i nikoga u svojim fetvama ne obmanjuje.

* * *

Opća svijest jeste spoznaja, osjećaj i intuicija velike većine ljudi, zbog čega je njezina greška vrlo rijetka, posebno ako je sama inspiracija iz izvora njezinih informacija i stečevina.

* * *

Kada je opća svijest sudac, ona ne griješi niti zavarava i ne ostaje ništa drugo nego da se svi povinuju njezinim presudama, da ih prihvate i da budu njima zadovoljni. Ovo znači da će ona biti posljednji autoritet za određena pitanja.

* * *

Zaduženje je aktivnost koju naređuje Allah, dž.š., a u životu ga predstavljaju osobe čiste savjesti, poput vjerovjesnika, pa ne ostaje načina da se ono ne prihvati, jer ako je istina apsolutni sudac, savjest mu je najvjernije ogledalo. Ponekad se njegove forme pokazuju nejasno i maglovito, iako su u većini slučajeva sasvim jasne.

* * *

Sistem koji se pokazuje u načinu ponašanja i djelovanja bilo kog čovjeka izvire iz njegovog duha i misli koji su odlikovani sistematičnošću, a mističnost koja se pokazuje u njegovim pokretima dolazi otuda što je njegova savjest otvorena prema drugome svijetu.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2021 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.