Sloboda

Sloboda znači prihvatanje od duha jedino uzvišenih osjećaja i visokih ideja i slijeđenje isključivo principa dobra i vrline.

* * *

Koliko je ljudi vezano vezama i lancima, ali slobodno mogu letjeti po nebu svoga srca i savjesti i ni jednog trenutka ne osjećaju da su uhapšeni i zatvoreni. Koliko je, opet, onih koji žive u ogromnim dvorcima, ali ne poznaju stvarnu slobodu niti su ikada u dubinama svoje duše osjetili njezinu slast.

* * *

Oni koji gledaju na slobodu kao da ona znači nesputanost bez ikakve kontrole ne znaju da miješaju animalnu i ljudsku slobodu. Pa dok simbol slobode kojeg uzdižu oni koji jure ka ispunjenju svojih tjelesnih poriva nije ništa drugo nego životinjsko obilježje, vidimo da je sloboda koja teži ukloniti smetnje pred duhom kako bi se on uzdigao i vinuo u visine... ljudsko obilježje i znak ljudske biti.

* * *

Sloboda jeste oslobađenje ljudske misli od svih ograničenja koje je sputavaju od materijalnog i duhovnog uspona pod uvjetom da ne padne u ambis indiferentnosti ili ne bježi od osjećaja odgovornosti.

* * *

Sloboda u odnosu na čovjeka jeste povezanost s istinskom idejom i činjenje onoga što želi pod uvjetom da ne uznemirava druge.

* * *

Intelektualna sloboda jeste civilizirana sloboda, a to je sloboda koja je dijamantnim lančićem povezana s moralom i vjerom, a zlatnom ogrlicom za zdravo promišljanje.

* * *

Sloboda koja ne pridaje važnost vjerskom osjećaju, ne odobrava vjersku misao, ne daje značaja moralu, niti biva rasadnikom vrlina... - ovakva sloboda je opasna bolest koju narod izbjegava i od koje bježi kao od kuge. Svaki narod koji je iskušan ovakvom slobodom izgubit će, prije ili kasnije, svoju sigurnost, prijatelje i blagonaklono okruženje.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2021 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.