Uspon

Doista su napredak i uspon bilo kog naroda skopčani sa dosezima intelektualnog i emocionalnog odgoja koga njegovi članovi usvajaju.

Ne može se očekivati napredak naroda ako se intelektualni i unutarnji horizonti njegovih pripadnika ne prošire.

* * *

Jedan od uvjeta napretka naroda jeste stizanje njegovih pripadnika do jedinstva cilja i kraja puta. Nije moguće očekivati valjan i zdrav napredak u društvu čiji su se članovi podijelili na frakcije ili zavađene grupe.

* * *

Generacije koje nisu imale jedinstven odgoj nego su odgajane i hranjene različitim vrstama obrazovanja neminovno će se podijeliti na različite i neprijateljske tabore. Zbog toga, očekivati napredak naroda čija je ovakva situacija, ako nije u potpunosti nemoguće, jeste vrlo teško.

* * *

Svaki napredak počinje konkretnom idejom i konkretnom vizijom, onda dolazi do prihvatanja ove ideje od masa, a potom do realiziranja naporima pojedinaca koji su udružili svoje snage na ovom putu. Međutim, ako znanost nema udjela u planiranju ove ideje ili se to znanosti ne dopusti, svaki trud i svako opće mobiliziranje koji imaju za cilj spasiti je okončat će neuspjehom.

* * *

Sve što vodi poboljšanju, popravljanju, boljem funkcioniranju i efikasnosti smatra se usponom. Svako zadovoljavanje s postojećim je lijenost i glupost. Prerastanje postojećeg u bolje i kvalitetnije jeste uspon.

* * *

Pretvaranje zelenih ravnica i sazrelih voćnjaka u neplodne zemlje i ravnice i smetljišta smatra se padom i vraćanjem unazad. Međutim, pretvaranje neplodne zemlje i smetljišta u zelene ravnice i bogate voćnjake jesu napredak i uspon.

Kraljevine naprednih naroda su bašče, njihove planine su zelene šume, a svetišta poput dvoraca, dok su gradovi zaostalih naroda ruševine, njihove ulice smetljišta i đubrišta, a kroz njihova svetišta puše smrad truhleži i nečisti.

* * *

Uz važnost širenja čitanja i pisanja i njihove velike uloge u usponu društava, ipak, ako generacije nisu odgojene kroz vjersko obrazovanje i shodno poznatom pravcu, vrlo je teško postići rezultate kojima se nadamo.

* * *

Svaki pokušaj i kampanja za napredak polazi od dobre procjene trenutne situacije uz korištenje iskustava ranijih generacija i pridavanja važnosti tom iskustvu. U protivnom, ponašanje dolazećih generacija, ako svaka od njih bude slijedila poseban put, bez osvrtanja na iskustva ranijih, bit će djetinjasto, jer ono dovodi do stagnacije naroda i sprječava i sputava njegov napredak.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2021 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.