Vjera (Din)

Od svog postanka na Zemlji pa sve do danas čovjek nije dostigao stvarni smiraj i sreću osim u toplom okruženju prema vjeri. Pa kao što nije moguće govoriti o visokim moralnim normama i vrlini u odsustvu vjere, na isti način nije moguće govoriti o sreći u njezinom odsustvu. To stoga što je izvor morala i vrline savjest, a jedini element koji upravlja savješću jeste vjera, koja je, ustvari, izraz povezanosti s Allahom, dž.š.

* * *

Vjera je blagoslovljena škola za sve lijepe naravi. Polaznici ove škole su svi ljudi, bez obzira bili djeca, omladina ili stariji. Oni koji se vežu za ovu školu naći će u njezinim prostorima, prije ili kasnije, smiraj, sigurnost i spokoj. Oni koji ostanu izvan škole upropastit će sve, a prvo što će upropastiti bit će oni sami.

* * *

Vjera je skup Božijih principa koji vode ljude preko njihove slobodne volje do različitih formi dobra. Moguće je naći sve osnove koje pomažu uzdizanju čovjeka u materijalnom i duhovnom smislu, tj. sve osnove njegove sreće na ovom i budućem svijetu u vjeri!

* * *

Vjera je obilježje za spoznaju Allaha, dž.š., Njegovu jedinost i stizanje tim putem do čistote duha, uspostavljanja veza s ljudima u ime Allaha, dž.š., i u svjetlu Njegovih naredbi, štaviše, stizanje do dubokog osjećaja veze i ljubavi prema svim stvorenjima i postojećem...

* * *

Oni koji odbacuju vjeru i ne prihvataju je prestat će, prije ili kasnije, uvažavati uzvišene pojmove kao što su: čast, narod i domovina.

* * *

Nemoralnost, odnosno otklon od moralnosti jeste nečistoća čiji je izvor udaljenost od vjere, tj. nevjerništvo i napuštanje vjere. Svaka vrsta anarhije i anarhizma jeste samo plod zekkuma ove udaljenosti i napuštanja.

* * *

Zašto nam ne bi ateisti koji su svoje živote žrtvovali protiveći se vjeri ukazali na koristi nevjerništva i pokazali nam neke njegove plodove?!

* * *

Vjera i istinsko znanje su dva lica iste novčanice. Vjera pokazuje čovjeku pravi put koji ga vodi sreći. Znanje koje ima poznati cilj i svrhu jeste baklja i svjetiljka koja na svom polju obasjava ovaj put.

* * *

Sve ruže i lijepi cvjetovi se otvaraju u baščama i vrtovima vjere. Tu su njezini principi, a tu zreli plodovi vjerovjesnika, Božijih prijatelja i čestitih. Čak kada bi nevjernici i namjerno pokušali ne vidjeti ove plodove, oni ih neće moći izbrisati i ukloniti kako sa stranica knjiga, tako ni iz ljudskih srca.

* * *

Vjera se oslanja na korektno promišljanje, zdrav razum i znanje. Zbog toga nije moguće kritizirati ni jednu od njezinih tema s ovih aspekata. Oni, pak, koji je odbacuju pogrješno je promišljaju, griješe u svojim viđenjima i vrjednovanjima znanja ili im nedostaje zdrava logika.

* * *

Vjera je blagoslovljeni izvor za temelje prave civilizacije. Ona je ta koja uzdiže srce i osjetila čovjeka i njome je moguće prevazilaženje ovog materijalnog svijeta i dostizanje drugih svjetova pa da pije s izvora ljepote, dobra i vrline dok ne utaži žeđ.

* * *

Ko traži vrlinu, neka je traži u vjeri. Vrlina bez vjere i vjera bez vrline su prave rijetkosti. Vjerom čovjek može dokučiti smisao ljudskosti i upostaviti razliku u odnosu na ostala živa bića. Nevjernik ili bezbožnik ničim se ne razlikuje od životinje.

* * *

Vjera je Božiji put, dok je nevjerništvo put šejtana. Otuda je sukob između vjere i njezinih oponenata počeo još u vrijeme Adema, a.s., traje do naših dana i nastavit će se do Sudnjega dana.

* * *

Vjerovjesnici su među ljudima poput planina. Pa kao što su planine faktor sigurnosti i stabilnosti i pomažu učvršćivanju zemlje i čistoći zraka, tako su i vjerovjesnici u odnosu na ljude. Zbog toga se ponekad ovo dvoje (vjerovjesnici i planine) spominju zajedno i u istom kontekstu. Dakako! Tako je planina El-Džudi spomenuta s Nuhom, a.s., planina Et-Tur s vjerovjesnikom Musaom, a.s., planina na kojoj je pećina Hira s Muhammedom, a.s. Ovo povezivanje je smjernica i malo otkrivanje ove zagonetke od Postavljača zastora.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2021 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.