Fethullah Gulen uputio poruku saučešća povodom terorističkog napada na Novom Zelandu

Povodom terorističkog napada usmjerenog na dvije džamije koji se desio u novozelandskom gradu Christchurch, a u kome je život izgubilo 49 ljudi i ranjeno 20, Fethullah Gulen je uputio poruku saučešća i osude. Ističući kako je sa velikom tugom primio vijest o napadu, Gulen dodaje: “Najstrožije osuđujem ovaj napad i molim Uzvišenog Gospodara da žrtvama podari milost, njihovim bližnjima strpljenje, a ranjenima brzo ozdravljenje.” 

Skrećući pažnju kako je ovo još jedan slučaj u nizu napada koji su širom svijeta usmjereni prema džamijama, crkvama, sinagogama i drugim vjerskim objektima, Gulen navodi kako je rješenje ovog problema moguće jedino u zajedništvu svih ljudi. “Predrasude, strahovi i mržnja leže u osnovi problema kojeg u zavisnosti od mjesta pojave nazivamo islamofobija, antisemitizam, neprijateljstvo prema kršćanima, ksenofobija ili nekim drugim imenom, a to je problem cijelog čovječanstva. Nije važno iza kojeg vjerovanja ili ubjeđenja se neko krije, terorizam je akt divljaštva i taj problem je moguće riješiti samo kroz zajedništvo ljudske zajednice.”

U nastavku slijedi kompletna poruka saučešća Fethullaha Gulena:

“Sa dubokim žaljenjem primio sam vijesti o terorističkom napadu usmjerenom na dvije džamije koji se desio u novozelandskom gradu Christchurchu, u kome je stradalo 49 i ranjeno 20 ljudi. Najstrožije osuđujem ovaj napad i molim Uzvišenog Gospodara da žrtvama podari milost, njihovim bližnjima strpljenje, a ranjenima brzo ozdravljenje. 

Ovaj napad koji se desio na petak, dan kojeg muslimani smatraju svojim sedmičnim praznikom, i to za vrijeme molitve, samo je još jedan u nizu napada koji su u proteklim mjesecima širom svijeta bili usmjereni prema džamijama, crkvama, sinagogama i drugim vjerskim objektima. Predrasude, strahovi i mržnja leže u osnovi problema kojeg u zavisnosti od mjesta pojave nazivamo islamofobija, antisemitizam, neprijateljstvo prema kršćanima, ksenofobija ili nekim drugim imenom, a to je problem cijelog čovječanstva. Nije važno iza kojeg vjerovanja ili ubjeđenja se neko krije, terorizam je akt divljaštva i taj problem je moguće riješiti samo kroz zajedništvo ljudske zajednice.

Svaki pokušaj u pravcu rješenja ovog problema mora početi tako što ćemo se ponovo prisjetiti naše zajedničke osobine, odnosno činjenice da smo svi mi ljudska bića. Jedini način ozdravljenja pojedinaca koji se vode strahom i mržnjom, i koji imaju potrebu napadati drugačije od sebe, jeste putem dijaloga i obrazovanja, odnosno kreiranjem ambijenta u kome će primarna biti svetost svakog ljudskog bića.

Ovim putem želim poslati poruku saučešća svim muslimanima svijeta i građanima Novog Zelanda koji su ostali bez svojih sugrađana. Molim Uzvišenog Gospodara da podrži sve predstavnike vlasti i civilnog društva koji se iskreno bore sa terorizmom, kao i pojedince koji rade na širenju ljubavi i brastva među ljudima.”

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2022 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.