Gülenova poruka saučešća i osude nakon serije ubistava u Francuskoj

Gülenova poruka saučešća i osude nakon serije ubistava u Francuskoj

Prije samo nekoliko dana do mene je stigla vijest o krvoločnom ubistvu Samuel Paty-a koje se desilo u Parizu i koje me je duboko potreslo. A onda je stigla još jedna za mene užasavajuća vijest o ubistvu troje ljudi u jednom drugom francuskom gradu i to za vrijeme molitve u jednoj bogomolji.

Želim jasno istaknuti da je moja tuga još veća zbog činjenice da su lica koja stoje iza ovih zlodjela prilikom izvršenja istih koristila ime islama i u to ime uzvikivala vjerske parole  .

Treba razumijeti nelagodu koju osjeća svaki musliman koji poštuje i vjeruje u sve poslanike još od Adema, a.s., i koji takvu vrstu poštovanja prema Božijem poslaniku Muhammedu, s.a.v.s., očekuje i od drugih ljudi, kada sa druge strane dođu riječi i djela puna omalovažavanja. Naravno, mnogo je različitih načina unutar diplomatskih i pravnih uzusa koji se mogu iskoristiti da bi se iskazala ova nelagoda.

Kakvo god uvjerenje nosio u sebi, čovjek je plemenuto biće. Ljudski život je svet sam po sebi. Uzimati olahko vrijednost ljudskog života stav je koji se ne može pomiriti ni sa ljudskošću, ni sa islamom! 

Šta god bio razlog i povod, sila i divljaštvo nisu djela koja krase put Poslanika. Koliko god se takva djela željela prikazati kao da su motivisana vjerom, njihovo opravdanje se ne može pronaći u islamu.

Naš Poslanik, s.a.v.s., je u svakoj situaciji odgovarao sa blagošću i ljubavlju onima koji su ga vrijeđali i provocirali, i konstantno je bio protiv iskazivanja svake vrste neprijateljstva.

Ako vi u ime takvog Poslanika ,s.a.v.s., činite divljaštvo, to onda jasno pokazuje da se niste okoristili od njegove poruke usmjerene prema čitavom čovječanstvu i da na najgori način skrnavite sve ono što nam je ostavio u nasljedstvo.

Ovom prilikom želim osuditi i prokleti svaku vrstu terorizma, ko god i sa kakvim god motivima stajao iza njega.

Ovi napadi su još jednom pokazali koliko su nam potrebni dani u kojima ćemo jedni drugima prilaziti sa poštovanjem i ljubavlju, i gdje ćemo se okupljati oko zajedničkih vrijednosti bez obzira na vjeru, jezik ili boju.

Koristim ovu priliku da porodicama poginulih uputim saučešće i da svoju bol podijelim prvenstveno sa francuskim narodom, a onda i sa svim ljudima koji se osjećaju kao dio ljudske vrste.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2024 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.