Poruka saučešća i osude uvaženog Fethullaha Gülena nakon ubistava u Beču

Poruka saučešća i osude uvaženog Fethullaha Gülena nakon ubistava u Beču

Iako još nisu zacijelile rane prouzrokovane strašnim napadima u Francuskoj, terorizam je svoje krvavo lice ponovo pokazao u Beču i to u napadu u kojem je živote izgubilo četvoro, a ranjeno još mnogo ljudi.

Koristim ovu priliku da prvenstveno porodicama poginulih, a onda i čitavom austrijskom narodu uputim poruku saučešća, te da povrijeđenima poželim brzo ozdravljenje.

Bez obzira na ono u šta vjeruje svaki čovjek je plemenito biće, a ljudski život svet sam po sebi. Časni Kur’an jasno navodi da je pred Uzvišenim Bogom ubistvo jednog čovjeka ravno ubistvu cijelog čovječanstva.

Agresivnost i nasilje nisu odraz Poslanikovog, s.a.v.s., puta. Koliko god se takva djela izvršavala pod plaštom vjere, ona se ni na koji način ne uklapaju u duh islama. Nijedan musliman koji je svoj život podredio Božijem zadovoljstvu ne može biti terorista. A svako onaj ko uprkos Božijoj volji i Poslanikovoj, s.a.v.s., poruci svoja ubistva pokušava nazvati “džihadom”, ne može se nazvati muslimanom.

Danas živimo u vremenu kada je vrlo važno da svaki musliman, fokusiran na Božije zadovoljstvo i blagoslov, bude predstavnik istinskog islama, onog kojeg nam je donio Poslanik, s.a.v.s., i u čijoj srži se nalaze ljubav, milosrđe, blagost i ljudskost.   

Najstrožije osuđujem ove strašne napade koji predstavljaju pokušaj prljanja svijetlog lica islama, kao i svaku drugu vrstu terorizma. Molim Milostivog i Samilosnog da se ovakvi događaji više nikad ne ponove i da nestanu sve prepreke na putu koji nas vodi do svjetskog mira, kao zajedničkog cilja svjetskih religija.

Pin It
  • Napravljeno na .
© 2024 Fethullah Gülen web stranica. Sva prava zadržana.
fgulen.com, zvanična internet stranica turskog učenjaka i mislioca Fethullaha Gülena Hodžaefendije.